vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
fotografie genres

Fotografie: ken je al deze genres al?

Wat fotografie zo boeiend maakt, is dat de mogelijkheden quasi eindeloos zijn. Er zijn dan ook tal van verschillende fotografische genres. Of je nu houdt van snelle snapshots of van uiterst gestileerde composities waar uren voorbereiding in kruipt, als fotograaf is het vooral belangrijk dat je ‘sprekende’ beelden maakt die precies overbrengen wat jij bedoelt. Een overzicht van enkele van de belangrijkste genres in de fotografie. 

Portretfotografie
 

Portretten – foto’s waarbij een persoon centraal staat – vormen een van de populairste genres ooit. Het doel is om de persoonlijkheid van iemand of het gevoel dat hij of zij op een bepaald moment ervaart vast te leggen. Ook selfies kun je trouwens als een vorm van portretfotografie zien. 
 

Natuurfotografie
 

Een andere onuitputtelijke bron van inspiratie: de natuur. Of je nu kiest voor grappige portretten van huisdieren, wildlife-fotografieclose-ups van insecten of onderwaterfotografie: als fotograaf komt het erop aan je te laten verwonderen.
 

Landschapsfotografie 
 

Krijgen niet de fauna en de flora, maar het lijnenspel van de omgeving de hoofdrol in je foto’s, dan spreken we over landschapsfotografie. Ook hier zijn heel wat mogelijkheden, zoals beelden van kleurige zonsondergangen of 360-graden-panorama’s
 

Luchtfotografie 
 

Bekijk je het landschap graag vanop grote hoogte? Dan is luchtfotografie misschien wel helemaal jouw ding. Je hoeft trouwens niet per se vanuit een vliegtuig, helikopter of luchtballon te fotograferen; ook met een drone maak je spectaculaire luchtbeelden. 
 

Reportagefotografie
 

Word je eropuit gestuurd om een gebeurtenis in beeld te brengen? Dan doe je aan reportagefotografie. Het kan gaan om een opdracht voor een krant – dat heet dan persfotografie – maar bijvoorbeeld ook een huwelijksreportage of eventfotografie valt onder deze noemer.
 

Sportfotografie 
 

Techniek, spanning en emotie: bij sportfotografie komt het allemaal samen. De moeilijkheid is niet alleen om snel bewegende onderwerpen scherp in beeld te brengen, maar ook om de sfeer van het sportevenement goed over te brengen. 
 

Reclamefotografie
 

Fotografeer je in opdracht van bedrijven om producten of diensten te promoten? Dan doe je aan reclamefotografie. Eenvoudige packshots of productfoto’s zijn een optie, maar ook minutieus in scène gezette sfeerfoto’s behoren tot de mogelijkheden.
 

Modefotografie
 

Een speciaal soort reclamefotografie is modefotografie, waarmee je kledij of modeaccessoires in de kijker zet. Het kan gaan om studioshoots met modellen, buitenwerk of reportages vanop de catwalk.
 

Erotische fotografie 
 

Een gewaagd genre, maar naakten zijn al van in het begin een geliefkoosd onderwerp in de fotografie. Toch hoef je niet per se alles open en bloot te tonen om een erotische spanning te creëren. 
 

Foodfotografie
 

De foto’s die je in kookboeken vindt, zijn vaak echte kunstwerkjes. Maar ook op Instagram zijn beelden van eten en drinken heel populair. Hou jij er ook van om gerechten er zo smakelijk mogelijk te doen uitzien? Dan is culinaire fotografie of foodfotografie waarschijnlijk iets voor jou. 

 

Een waaier aan fotografische genres
 

Uiteraard is dat nog lang niet alles. Als fotograaf kun je werkelijk alle kanten op. Wat dacht je bijvoorbeeld van geboortefotografie, medische fotografie of weerfotografie

Of als je avontuurlijk aangelegd bent, kun je opteren voor urban exploring. Hou je van spontane beelden? Experimenteer dan gerust met lomografie of instantfotografie.  


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: fotografie genres, fotografische genres

Categorie: Tips & Tricks