vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
panoramafoto

Zo maak je de allermooiste panoramafoto’s

Panoramafoto’s zijn een lust voor het oog en leveren memorabele beelden op. Het is dan ook een discipline op zich om 360° foto’s te maken van een landschap of een vergezicht met de zee of bergen op de achtergrond. Wij lichten toe hoe je te werk gaat en waarmee je rekening moet houden.

Panoramafoto’s: meerdere beelden samenvoegen
 

Je kent het principe misschien van op je smartphone: een panoramafoto is een aaneenschakeling van meerdere aparte foto’s. De foto’s kunnen rondom rond genomen worden, maar dat hoeft niet per se. Je hoeft niet volledig rond te draaien, je kunt ook bijvoorbeeld een draaicirkel tussen 180° en 360° kiezen. Het hangt ervan af welk beeld je wilt vastleggen. Nadat je de foto’s hebt genomen, kun je ze daarna met de juiste software aan elkaar plakken.


Het juiste standpunt
 

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om het juiste standpunt te kiezen. Welk dat precies is, hangt af van de setting, de weersomstandigheden en de belichting. Het is vooral belangrijk dat de foto’s snel achter elkaar en onder dezelfde omstandigheden (zonlicht, wolken, schaduw) worden gemaakt.

Tip: let erop dat de alle onderdelen van de foto scherp in beeld zijn. Alleen zo krijg je een mooie panoramafoto.


Handmatige stand gebruiken
 

Panoramafoto’s maken doe je door je camera handmatig in te stellen. Op die manier kun je alle camera-instellingen zelf manipuleren. Voor de belichting is van groot belang. Sommige delen van de foto zullen wat meer of minder belicht zijn dan andere (en vice versa). Het is zaak om een goed evenwicht te vinden om de uiteindelijke belichting te bepalen. Zoals zo vaak is ook hier ‘Oefening baart kunst’ het motto!

Tip: voor een onberispelijk resultaat gebruik je het best een statief. Zo vermijd je ongewilde bewegingen. Bovendien laat een statief toe om foto’s te maken met langere sluitertijden.


Meerdere foto’s samenvoegen
 

Om de foto’s samen te voegen, kun je een aantal programma’s gebruiken. Photoshop is veel gebruikte software met een functionaliteit om de foto’s netjes aan elkaar te plakken.


Panorama-functie op compact-camera’s


Wil je het echter eenvoudig en volautomatisch houden dan kan er ook voor opteren om hiervoor een compact-camera te gebruiken: vele merken hebben in hun huidige gamma toestellen die dergelijk panorama-functie hebben.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: panorama

Categorie: Tips & tricks