vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
instantfoto

Terug van weggeweest: instantfoto’s of polaroids maken

Er was een tijd dat een polaroidfoto maken iets magisch was. Ontwikkelen in een donkere kamer hoefde niet en je foto was klaar in luttele minuten. Door de opkomst van de digitale fotografie zijn polaroids een tijdje minder populair geworden, maar de jongste jaren zijn ze weer helemaal terug. Waarom? Omwille van hun charme natuurlijk!

Instant-fotografie sinds 1948


Het originele polaroid-procedé stamt uit 1948. Het werd ontwikkeld door Edwin Land, de man achter het bedrijf Polaroid. Het geheim was een speciale pasta die tegelijk dienst deed als ontwikkelaar en als oplosmiddel voor het zilverzout in de filmlaag. Tot aan het pensioen van Edwin Land in 1982 werden de instandcamera’s van Polaroid dan ook Land-camera’s genoemd.

Later kwam het bedrijf op de proppen met andere, verbeterde procedés waarmee het ook mogelijk was om kleurenfoto’s te maken. Behalve Polaroid ontwikkelden ook andere fotografiebedrijven zoals Kodak en Fujifilm hun eigen instant-camera’s.


Foto’s direct afdrukken


Vandaag de dag beheerst digitale fotografie de markt, maar toch is er – opnieuw – een plaats voor polaroidfoto’s. Dat heeft misschien met nostalgie te maken, maar zeker ook met het feit dat het gewoon fun is om met een speciale camera instantfoto’s te maken. Want hoewel onze smartphones en geheugenkaartjes vol staan met digitale beelden, laten we daar meestal maar een beperkt deel van afdrukken. Met een polaroidcamera is dat anders: je beeld onmiddellijk afdrukken, zodat je het direct kunt vastnemen is net de essentie.


De ‘Polaroids’ van vandaag


Het Polaroid-procédé is sinds 2009 in handen van nieuwe eigenaars. Die hebben vandaag diverse  instant-films op de markt. Een ervan is de Impossible 600-film. Met het bijhorende toestel waan je je helemaal terug in de jaren 90. Een perfect cadeau voor retroliefhebbers dus.

Een model dat de beelden ook digitaal registreert, is de SNAP Instant Digital. Die is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het is een heuse digitale camera, uiteraard mét de mogelijkheid om de gemaakte beelden direct af te printen op 2×3 inch-fotopapier.

Heb je geen behoefte aan een apart toestel? Geen nood, er bestaan ook tal van apps waarmee je de typische kleuren van een instantfoto kunt nabootsen.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: instantcamera

Categorie: Producten