vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
snapshot

Snapshots: lang leve de imperfectie!

Fotografie is een heuse kunst. Om een goede foto te maken is het dan ook belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan compositie, belichting, scherptediepte, etc. Toch is het niet altijd belangrijk om het ‘perfecte beeld’ te maken. Ook alledaagse snapshots hebben hun charme!

Wat is een snapshot?


Een snapshot is een foto die erg spontaan wordt genomen. Het is eerder de bedoeling om een moment te vatten, dan om een artistiek of een journalistiek statement te maken. Snapshots worden gemaakt zonder veel aandacht voor technische kwaliteiten – meestal worden de standaardinstellingen van de camera gebruikt – en zijn dan ook zelden perfect. Soms komen ze zelfs ronduit amateuristisch over.

Populaire onderwerpen voor snapshots zijn (verjaardags)feestjes, spelende kinderen, toeristische attracties, huisdieren, etc.


Een beetje geschiedenis …


De snapshot raakte in zwang vanaf 1900, nadat Eastman Kodak de ‘Brownie box camera’ op de markt bracht. Het fotografiebedrijf moedigde gezinnen aan om met deze camera de belangrijke momenten in hun leven – de zogenaamde ‘Kodak moments’ – vast te leggen. ‘You press the button, we do the rest’, luidde hun slogan.

De Brownie was een van de eerste in een lange traditie van snapshotcamera’s waarmee mensen zonder enige technische kennis makkelijk en snel eenvoudige foto’s konden maken. Van ISO-waardes, sluitertijden, focus en flitsinstellingen hoefde je je bij het maken van snapshots helemaal niets aan te trekken. Sommige fotografen keken dan ook neer op deze ‘point-and-shoot’-filosofie, maar anderen vonden het net het summum van eerlijke en pure fotografie.


De kracht van een leuke snapshot


Wie een snapshot neemt, heeft niet de bedoeling een kunstig beeld te maken dat de tand des tijds zal doorstaan. Vaak gaat het gewoon om een geheugensteuntje voor mooie momenten, of wil je iets geks, moois of opvallendst vastleggen. Maar ook dat heeft natuurlijk zijn waarde én zijn charme. Soms kun je er zelfs – al dan niet per toeval – in slagen om een intrigerend beeld te maken dat zich kan meten met het werk van professionele fotografen. De technische perfectie van de foto heeft daar vaak weinig mee te maken, maar zijn zeggingskracht des te meer.


Snapshots anno 2017


Vandaag zijn snapshots belangrijker dan ooit. Met hun smartphone maken mensen massaal foto’s van wat ze doen (of eten) en plaatsen ze die beelden op Instagram, Facebook en andere sociale mediakanalen. Maar ook in de wereld van de analoge fotografie hebben snapshots nog niet afgedaan. Hoe verklaar je anders het blijvende succes van de lomografie? Eastman Kodak heeft in 1900 duidelijk iets heel bijzonders in gang gezet …


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: snapshot

Categorie: Tips & tricks