vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
zonsopgang zonsondergang

De magie van foto’s bij zonsopgang en zonsondergang

Zonsondergang en zonsopgang zijn de mooiste momenten van de dag. Wanneer de zon opkomt of ondergaat, krijg je prachtige kleuren vol gloed te zien. Het strijklicht geeft een bijzonder kleureffect. Heb je de zon ooit al dichtbij zien opkomen of ondergaan? Dan moet je dat zeker vastleggen op beeld. Hier leggen we je uit hoe je de mooiste foto’s maakt van een zonsondergang of zonsopgang.

Foto’s bij zonsopgang en zonsondergang: kies het juiste moment
 

Om een foto te maken van een zonsopgang of zonsondergang moet je het juiste moment afwachten. Het is een evenwichtsoefening die het nodige geduld vergt. Oefenen is hier de boodschap. Hoe meer ervaring, hoe groter de kans dat je op het juiste moment op de knop drukt.
 

De juiste belichting
 

De juiste hoeveelheid licht is van groot belang bij elke foto. Maar als je foto’s maakt bij zonsopgang of zonsondergang moet je extra letten op de belichting. Vooral de sluitertijd vergt de nodige aandacht. Die is namelijk langer wanneer er weinig licht is. Alleen wanneer de sensor de juiste hoeveelheid licht opvangt, krijgt je foto de juiste scherpte.
 

Maak gebruik van een statief
 

Een statief zorgt ervoor dat je beeld volledig gestabiliseerd is, wat onmisbaar is als je een landschapsfoto wil maken. Dit zijn de voornaamste aandachtspunten:

  • Kies een statief dat je op ooghoogte kunt instellen.
  • De juiste statiefkop is een ‘3-wegspankop’ of een ‘balhoofd’.
  • Het statief is gemaakt van licht aluminium, metaal of carbon.
     

Maak foto’s vanuit de manuele stand
 

Het is belangrijk om je camera op de manuele stand te zetten. Op die manier bepaal je zelf je de camera-instellingen zoals sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Je kunt ook variëren met de belichtingscompensatie in de automatische stand. Ontdek de verschillende mogelijkheden, en de perfecte foto ligt binnen handbereik.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: belichting, fotograferen

Categorie: Tips & tricks