vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
foodfotografie

Foodfotografie: zo laat je gerechten er écht smakelijk uitzien

Wie één blik op Instagram werpt, merkt onmiddellijk dat foodfotografie tegenwoordig razend populair is. Toch gaat deze vorm van fotografie verder dan wat kiekjes maken van je slaatje of cupcakes. Zo zijn de foto’s die je in eigentijdse kookboeken vindt vaak heuse kunstwerken. Ontdek onze tips om van jouw voedselfoto’s een succes te maken.

Een eigen gerecht fotograferen


Ben je een foodie en een blogger? Dan wil je je lievelingsgerechten natuurlijk capteren in zo mooi mogelijke foto’s. Dé grote uitdaging bij foodfotografie is om voeding er echt smakelijk uit te laten zien.

Fotografeer je je eigen gerechten, dan kun je de compositie volledig naar je hand zetten. Plaats je camera op een statief, zet een leeg bord (of ander recipiënt) in beeld en begin zorgvuldig met dresseren. Let goed op de kleurcontrasten en creëer spanning. Ingrediënten die het snelst hun kleur of vorm verliezen (verse kruiden, saus, …), plaats je als laatste op het bord.

Ook de opstelling van je lichtbronnen is cruciaal. Met continulicht kun je licht en schaduwen makkelijk beoordelen. Tip: schaduwen zijn ideaal om structuur in een wit bord te brengen.

Ten slotte kun je ook met de scherptediepte spelen om de compositie spannender te maken.


Foodfotografie op restaurant


Als foodblogger die vaak uit eten gaat, wil je natuurlijk ook graag op restaurant foto’s maken van de gerechten die je voorgeschoteld krijgt. Meestal heb je dan geen professionele camera of statief bij de hand en zul je het dus met je smartphonemoeten stellen. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, want met de juiste filters (check bijvoorbeeld Snapseed) werk je de onvolkomenheden makkelijk weg.

Aan de compositie van het gerecht zelf valt weinig te veranderen (dat is uiteraard een creatie van de kok van dienst), maar je beslist wel helemaal zelf wat je precies in beeld brengt en wat niet (glazen, bestek, een servet, …). Ook kun je bijvoorbeeld met dressing of saus je gerecht nog enigszins stylen. Maak altijd een foto voor en na je ingreep, zodat je het meest geslaagde beeld kunt kiezen.


Welk perspectief?


Een vraag waar veel foodfotografen mee worstelen is welk perspectief een gerecht het best tot zijn recht laat komen. Van bovenaf genomen foto’s (flat-lay of topshot genaamd) zijn erg populair op sociale media, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Let er wel op dat je niet van té dichtbij gaat fotograferen. Dat levert zelden een appetijtelijk resultaat op.


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: foodfotografie, voedsel, eten

Categorie: Tips & tricks