vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!

De fotograaf als regisseur: zo ga je om met modellen

Een stilleven of landschap fotograferen is prima om je te bekwamen in belichting en compositie, maar echte emoties overbrengen lukt pas als je mensen in beeld brengt. Veel fotografen werken dan ook graag met modellen. Als je dat op de juiste manier aanpakt, kun je tot schitterende resultaten komen. Enkele tips.

Kies niet lukraak een model
 

Als fotograaf heb je vaak een duidelijk idee in je hoofd van het soort beeld dat je wilt creëren. Het is dan ook belangrijk om een model te kiezen dat daarbij aansluit. Op basis van het portfolio van je model kun je een weloverwogen keuze maken.

Uiteraard betekent dit niet dat je alleen met professionele modellen kunt werken. Ook een fotogenieke vriend(in) of een familielid kunnen perfect als model fungeren. Weet wel dat je een onervaren model meer zult moet moeten begeleiden.
 

Schep de juiste verwachtingen
 

Het is cruciaal om vooraf met het model duidelijk af te spreken wat je precies van plan bent. Als je bijvoorbeeld lingeriefoto’s wil maken of je model allerlei attributen wil laten hanteren, kom daar dan niet op de fotoshoot zelf mee aanzetten, maar bespreek dit op voorhand. Ook duidelijke afspraken over de vergoeding voor je model zijn uiteraard een must.
 

Stel je modellen op hun gemak
 

Tijdens de fotosessie komt het erop aan om een goede sfeer te creëren. Zonder band met je model zul je nooit tot uitzonderlijke resultaten komen. Behandel je modellen dus altijd met respect en laat ze geen dingen doen waar ze niet achter staan.

Goede communicatie is daarbij de sleutel: maak op een beleefde manier duidelijk wat je precies wil en geef zeker ook bevestiging als je model het goed doet.

Zorg er wel voor dat je je model niet opjut. Uiteraard mag je een fotosessie niet te lang laten uitlopen, maar stress op de set zal het resultaat niet ten goede komen.
 

Wees eerlijk over wat er met de foto’s gebeurt
 

Ten slotte is het ook belangrijk dat je je model eerlijk informeert over wat er na de shoot met de foto’s gebeurt. Zullen ze ergens gepubliceerd worden? Of komen ze online?

Wees ten slotte duidelijk over de nabewerking die je nog zal doen en spreek af wie de uiteindelijke foto’s zal kiezen. Sommige modellen voelen zich meer op hun gemak als ze hun veto kunnen stellen tegen beelden die ze zelf niet zo flatteus vinden.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: modellenmodel fotoportretfotografie, fotoshoot model

Categorie: Tips & Tricks