vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
persfotografie

Persfotografie: een vak apart?

Een krant of nieuwssite zonder foto’s: je kunt het je simpelweg niet voorstellen. Of het nu gaat over de vorming van een regering, de roemrijke zege van een wielrenner of gewoon de viering van een honderdjarige: het bijhorende beeld zegt vaak evenveel als het artikel zelf. We nemen je graag even mee in de wereld van de persfotografie.

Een journalist die foto’s maakt
 

Persfoto’s worden niet louter gebruikt om de lay-out van een krant, magazine of website te verluchten. Nee, dergelijke beelden hebben een nieuwswaarde op zich. Vaak verduidelijken ze wat er in het artikel staat of illustreren ze de emoties die met het nieuwsfeit gepaard gaan. Denk maar aan de vreugde op het gelaat van de winnaar van de verkiezingen of de bedrukte gezichten bij de aankondiging van een collectief ontslag.

Een persfotograaf is dan ook een heuse fotojournalist die, net als zijn schrijvende collega’s, aanspraak maakt op een perskaart. Persfotografen worden eropuit gestuurd om reportages te maken van nieuwswaardige evenementen. Ook krijgen ze vaak uitnodigingen voor persconferenties.
 

Toenemende concurrentie
 

Tot enkele jaren geleden was persfotografie een heus vak dat je fulltime kon uitoefenen. Vandaag zijn de tijden erg veranderd. Door de opkomst van smartphones en sociale media krijgen persfotografen namelijk steeds meer concurrentie van niet-professionele fotografen. Beelden worden van Facebook, Twitter of Instagram geplukt en toevallige ooggetuigen bezorgen hun foto’s met plezier aan de media. Ook is het fenomeen van de journalist als ‘one man army’ tegenwoordig bon ton: reporters wordt gevraagd om in één moeite door zelf het fotomateriaal voor hun artikels te maken.
 

Persfotografie in bijberoep
 

Schrikt dit alles je niet af? Wil je graag dat jouw foto’s gepubliceerd worden in de nationale of regionale pers? Dan is het misschien een idee om persfotograaf in bijberoep te worden. Je kunt je onderscheiden van je concullega’s door je te specialiseren in een bepaald onderwerp (sport, cultuur, …) of een regio. Hoe dan ook is het cruciaal dat je de techniek van de fotografie volledig beheerst en dat je rekening houdt met de basisregels van belichting en compositie.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: persfotografiepersfotograaf, fotojournalist, fotoreportage, reporter, wat is persfotografie

Categorie: Tips & Tricks