vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
portretfoto's

Portretfoto’s maken als een echte pro

Portretfoto’s leveren mooie beelden op en hebben bijna altijd een emotionele waarde. Een aandoenlijke foto van je kleine dreumes of van je communicant, een prachtig beeld van je moeder of vader: het zijn herinneringen die je koestert en waarnaar je later met plezier terugkijkt. Fraaie portretfoto’s maken is perfect mogelijk als je de juiste tips volgt. Wij zetten de voornaamste op een rijtje.

Scherp onderwerp en wazige achtergrond
 

Bij portretfotografie is het belangrijk dat de focus volledig op de geportretteerde ligt en niet op de achtergrond. Het gezicht moet met andere woorden scherp in beeld komen en de achtergrond blijft wazig. Daarvoor heb je een geavanceerd toestel nodig en een kwalitatieve lens. In de fotografie spreekt men van een portretlens, wanneer er gebruik wordt gemaakt van een brandpuntsafstand van 85 tot 105 millimeter. Zo krijg je een heel vlak perspectief. Met een groothoeklens kun je geen mooi portret maken, want dan ontstaat er een te bol gezicht. Een groothoek genereert ook te veel scherptediepte, zodat de achtergrond te duidelijk blijft.
 

Portretfoto’s maken: kies de juiste belichting
 

Portretfoto’s maken is ook een kwestie van de juiste belichting kiezen. Je moet spelen met het licht, zodat de juiste schaduwvorming ontstaat. Bovendien moet je je onderwerp vanuit meerdere standpunten kunnen belichten. Indien nodig maak je gebruik van externe lichtbronnen zoals reflectoren of lampen. Op die manier zorg je voor een ander soort licht op je onderwerp.
 

Tip:  Voorzie zacht licht. Dat is het meest flatterend voor de geportretteerde.
 

Focus op de ogen en andere nuttige tips
 

Bij portretfotografie moet je op de details letten. Dit zijn nog een aantal tips die het eindresultaat ten goede komen:

  • Fotografeer op ooghoogte, zodat het portret heel direct overkomt.
  • In sommige gevallen is het een goed idee om de context (zoals een landschap, de omgeving of een voorwerp) in het beeld te verwerken.
  • Het gezicht hoeft niet per se in het midden van de foto te staan. Ook de kijkrichting kan verschillen.
  • Laat niet te veel plaats boven het hoofd van de geportretteerde, want dat leidt de aandacht af.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: belichting, fotograferen, fotografie, productfotografie, sluitertijd, webshop

Categorie: Tips & tricks