Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
drone-luchtfotografie

5 tips voor geslaagde wildlife-fotografie

Wildlife-fotografie is erg in trek. En nee, je hoeft niet per se op safari te trekken om koning leeuw of een kudde zebra’s op de gevoelige plaat vast te leggen; ook in de bossen bij ons kun je met wat geluk wilde dieren fotograferen. Enkele tips.

1.    Bereid je goed voor

Bij wildlife-fotografie komt het er vaak op aan om nét op het goede moment af te drukken. En dan wil je natuurlijk dat je camera het doet. Zorg dus voor (meerdere) opgeladen accu’s en lege geheugenkaartjes. Ook een degelijke fototas is geen overbodige luxe.
 

2.    Bestudeer de diersoort die je wil fotograferen

Er zomaar op goed geluk op uit trekken om wilde dieren te fotograferen, is niet het beste idee. Je hebt meer kans op succes als je je op voorhand in je onderwerp verdiept. Vraag je af in welke habitat het dier dat je wil fotograferen zich ophoudt. Wanneer laat het zich zien? Overdag of ’s nachts? En in welk seizoen is het vooral actief?

Het loont ook de moeite om sporen te herkennen. Leer bijvoorbeeld hoe de pootafdrukken of keutels van jouw favoriete diersoort eruitzien en ga daarnaar op zoek. Zo vergroot je de kans op een ontmoeting.
 

3.    Heb geduld

Deze tip geldt voor elke vorm van dierenfotografie: geef niet onmiddellijk op, maar heb geduld voor het perfecte shot. Door je verdekt en afwachtend op te stellen, zullen de dieren hun natuurlijke gedrag vertonen. Houd ook rekening  met de richting van de wind. Vermijd dat de dieren je van een afstand kunnen ruiken of horen.
 

4.    Stel een korte sluitertijd in

Wilde dieren bewegen vaak snel en onverwacht. Om bewegingsonscherpte te vermijden, doe je er dan ook goed aan om een korte sluitertijd te kiezen, bijvoorbeeld 1/400 of korter. Voor rennende of springende dieren is 1/1000 aangewezen. Stel je je camera liever niet manueel in? Gebruik dan de sportstand.
 

5.    Beperk de scherptediepte

Bij dierenportretten krijg je vaak een fraai resultaat als je een open diafragma gebruikt (een laag diafragmagetal). Je onderwerp is dan scherp, maar de achtergrond wordt vaag , wat voor een interessant contrast zorgt. Voor een goed belicht eindresultaat moet je dan wel een hogere ISO-waarde instellen.
 

Wildlife-fotografie zelf proberen?

Voel je het kriebelen om aan de slag te gaan? In onze webshop vind je al het nodige materiaal voor geslaagde wildlife-foto’s te maken. Of kom eens langs in onze winkel in Antwerpen.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: wildlife foto, wild fotograferen, wilde dieren foto, bewegende dieren fotograferen, dieren fotografie

Categorie: Tips & tricks