vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
nachtfotografie

Nachtfotografie: laat het donker tot de verbeelding spreken

Je hoeft geen nachtraaf te zijn om te weten dat de nacht tot de verbeelding spreekt. Ook voor fotografen is de nacht een onuitputtelijke inspiratiebron. Denk aan foto’s van drukke straten, statige gebouwen of landschappen. Bij nachtfotografie gelden echter andere regels dan bij ‘gewone’ fotografie. Wij maken je wegwijs!

De magie van de nacht vastleggen
 

Heb je al gehoord van ‘het blauwe uurtje’? Het is de periode meteen na zonsondergang wanneer de lucht bij helder weer helemaal blauw kleurt. Je profiteert nog van het laatste restje daglicht dat in combinatie met het kunstlicht tot de verbeelding sprekende foto’s oplevert.

Foto’s van een meer ,een riviertje of een stadsgracht zijn de moeite waard om op de gevoelige plaat vast te leggen, zeker in combinatie met lichtbronnen – zoals een lantaarnpaal – waarvan het licht in het water weerspiegelt of waarbij de omgeving in het water wordt gespiegeld. Het walhalla voor liefhebbers van nachtfotografie en water? Venetië!

Tip: regent het ’s nachts? Dat hoeft geen obstakel te zijn, integendeel zelfs. Regendruppels kunnen een aparte toets aan je foto’s toevoegen.
 

Nachtfotografie: onze tips

 

Nachtfotografie is een discipline op zich die je als fotograaf voor een aantal uitdagingen stelt. Zo is er weinig natuurlijk licht, zodat bewegingsonscherpte een probleem kan zijn. In steden is er dan weer veel kunstmatig licht, waardoor je last kunt hebben van overbelichting.

Met deze tips haal je de beste resultaten:

  • Gebruik een statief en bij voorkeur ook een draadontspanner of afstandsbediening voor een optimale stabiliteit.
  • Zet als je een statief gebruikt altijd je beeldstabilisatie uit om wazige beelden te vermijden.
  • Stel de ISO-waarde zo laag mogelijk in.
  • Gebruik langere sluitertijden. Let wel: voorbijrijdend verkeer zal daardoor lichtstrepen veroorzaken, maar die kunnen net een extra troef voor je foto vormen.
  • Timing is cruciaal voor mooie lichtstrepen. Neem daarom altijd meerdere foto’s en kies de beste.
  • Geen zin in lichtstrepen? Met een klein diafragma kun je kleine lichtbronnen als sterretjes afbeelden.
  • Fotografeer in RAW-formaat en speel met de witbalans voor de beste kleuren.
  • Let op de compositie en creëer een mooie verhouding tussen verlichting, gebouwen en lucht.
     

Foto’s van landschappen
 

Bij nachtfotografie hoef je niet per se de stad in te trekken. Je kunt je ook in de natuur wagen en foto’s maken van een fraai landschap. Met het laatste zonlicht op de achtergrond levert dat vaak adembenemende beelden op. Besneeuwde landschappen zorgen voor een leuk extraatje.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: nachtfotografie

Categorie: Tips & tricks