vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
bewegingsonscherpte vermijden

Bewegingsonscherpte vermijden: zó pak je dat aan!

Niets zo vervelend als een wervelende actiefoto nemen en dan merken dat die helemaal wazig is. Met deze tips vermijd je bewegingsonscherpte. Lees snel verder!

Wat is bewegingsonscherpte?

Bij bewegingsonscherpte zijn mensen of voorwerpen op foto’s wazig als gevolg van hun beweging ten opzichte van de camera. Denk bijvoorbeeld aan een typisch beeld van een drukke stad met wazige passanten.

Deze onscherpte ontstaat wanneer ook het geprojecteerde beeld in de camera beweegt en de sensor dus op meerdere plaatsen belicht wordt door hetzelfde object. Door de camera zelf te bewegen, kun je evengoed bewegingsonscherpte krijgen – het effect op de sensor is immers hetzelfde.

Bewegingsonscherpte treedt vooral op bij lange sluitertijden. De onscherpte is meestal ongewenst, maar een fotograaf kan ze ook doelbewust creëren.

Tips om bewegingsonscherpte te vermijden

Heb je genoeg van wazige foto’s? Probeer dan deze technieken:

1.    Verkort de sluitertijd

Dé makkelijkste manier om bewegingsonscherpte te vermijden. Wel moet je opletten dat je foto dan niet te donker wordt. Je kunt de kortere sluitertijd compenseren door je diafragma verder open te zetten of door je ISO-waarde te verhogen. Het samenspel tussen deze drie elementen legden we eerder al uit in ons artikel over stops.

2.    Zorg dat je camera niet beweegt

Ben je zélf het probleem omdat je je camera niet goed kunt stilhouden? Gebruik dan een statief om te fotograferen. Is dat geen optie? Probeer dan deze tips:

  • Neem het objectief onderaan vast (niet aan de zijkant).
  • Hou je ellenbogen tegen je bovenlichaam als je afdrukt.
  • Neem een stabiele houding aan, met een voet iets voor de andere.
  • Leun eventueel tegen een muur.


3.    Gebruik de optie beeldstabilisatie

Heel wat objectieven hebben beeldstabilisatie om bewegingsonscherpte te vermijden. Check dus zeker jouw objectief om te zien of het die functie heeft.Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  beeldstabilisatiewat is bewegingsonscherpte

Categorie: Tips & Tricks