vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
belichting tips

4 tips voor een goede belichting van je foto

Bij fotografie is belichting cruciaal voor foto’s van goede kwaliteit. Het principe van de gulden middenweg is hier van toepassing. Een onderbelichte foto is te donker, terwijl een overbelichte te licht is. Wij geven je alvast enkele tips mee om de perfecte foto te schieten.

Fotografie: onder- of overbelichting van de juiste objecten
 

De meeste camera’s zijn uitgerust met een automatische belichting. Die kun je gebruiken, maar het is beter dat objecten met lichte tonen onderbelicht worden en objecten met donkere tonen overbelicht. Voor een perfecte foto doe je dus het best enkele handmatige aanpassingen.
 

Diafragma en sluitertijd
 

Het diafragma en de sluitertijd zijn essentieel voor een goede belichting. Het diafragma is de grootte van de lensopening die het licht doorlaat en regelt de hoeveelheid licht. Hoe groter het getal na f/, hoe kleiner de diafragmaopening. Daardoor kan er minder licht aan de sensor. De sluitertijd daarentegen is de tijdspanne waarin het licht op de sensor valt. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer kans je hebt op bewegingsonscherpte. Samen met de ISO-waarde vormen ze de belichtingsdriehoek en zijn ze dus van groot belang bij het schieten van foto’s.
 

ISO-waarde aanpassen
 

Door de ISO-waarde aan te passen van je digitale camera, kun je de lichtgevoeligheid van de pixels op de sensor bepalen. Hoe hoger de ISO-waarde is ingesteld, hoe meer licht de sensor zal ontvangen. Helaas zal er dan meer ruis ontstaan, waardoor je foto minder scherp en minder vloeiend wordt weergegeven. Het is dus de bedoeling om de ISO-waarde zo laag mogelijk te houden. Maar met een recente camera kun je de ruis tot een minimum beperken, bovendien is de grootte van de sensor mee bepalend voor het al niet niet, meer  of minder hebben van ruis: hoe groter de sensor hoe minder kans op ruis.
 

Kies het juiste tijdstip
 

Het tijdstip van de dag is voor een groot stuk bepalend voor de belichting van je foto. De vroege ochtend en de late namiddag zijn ideaal om foto’s te nemen. Op die momenten is er namelijk minder licht aanwezig. Het is niet zo handig om ’s nachts foto’s te maken, zeker als je geen flitser gebruikt. Maak dan gebruik van een statief en hou rekening met de belichtingsdriehoek: stel een lange sluitertijd in, verhoog de ISO-waarde en kies voor een groter diafragma. Oefening baart kunst!


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: belichtingfotografie

Categorie: Tips & tricks