vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!

RAW-formaat: wat is het en wat zijn de voordelen?

Met de meeste digitale spiegelreflexcamera’s en met tal van compactcamera’s kun je foto’s maken in RAW-formaat. Maar wat houdt dit formaat precies in? En welke voordelen biedt het jou als fotograaf? We leggen het je even uit.

Ruwe data
 

Het bekendste digitale beeldformaat is JPEG, maar daarnaast kun je er ook voor kiezen om foto’s te maken in RAW-formaat. RAW is geen afkorting, maar betekent letterlijk ‘ruw’ of ‘onbewerkt’. En dat is ook precies wat het is: de ruwe data die rechtstreeks afkomstig is van de beeldsensor van jouw camera.

Momenteel is er nog geen algemene standaard voor het RAW-bestandsformaat. Elk merk heeft dan ook zijn eigen extensie zoals .CRW of .CR2 (Canon), .KDC (Kodak) of .NEF (Nikon). Een veelgebruikte indeling is .DNG (Digital Negative Specification) van softwarefabrikant Adobe.

Geen omzetting
 

Als je fotografeert in JPEG, dan gebeurt er in jouw camera een omzetting van RAW-formaat naar JPEG-formaat. Bij die conversie past je camera de instelling van je witbalans toe en voert hij standaard enkele bewerkingen uit, zoals het beeld verscherpen, het contrast aanpassen en de ruis verminderen. Omdat JPEG een klein bestandsformaat is, gaat er bij het bewaren van het geconverteerde beeld heel wat van de oorspronkelijke beeldinformatie verloren. Werk je in RAW, dan behoud je alle informatie.

De troeven van het RAW-formaat
 

Beginnende fotografen zien vaak geen reden om hun beelden in RAW-formaat te bewaren. Die bestanden zijn namelijk erg groot (ongeveer 15 MB per beeld) en met gewone fotoprogramma’s kun je ze niet openen. Toch heeft het RAW-formaat absoluut voordelen. Je behoudt bij het omzetten immers de volledige controle over je beeld. Per foto kun je bepalen hoe dat moet gebeuren. Je kunt experimenteren en opnieuw beginnen als je het resultaat niet zo geslaagd vindt.

Om RAW-bestanden te bewerken heb je wel gespecialiseerde software (of plugins) nodig. Een veelgebruikt programma is Adobe Photoshop Lightroom.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: raw formaat, raw fotografiefotobestand

Categorie: Tips & tricks