vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
statief kiezen

Een statief kiezen? 4 handige tips

Een goeie fotograaf kan niet zonder zijn statief. Zo is een statief heel handig als je fotografeert met lange sluitertijden en toch scherpe foto’s wil maken. Er bestaan verschillende soorten statieven, waardoor je ongetwijfeld door de bomen het bos niet meer ziet. Met deze vier tips helpen wij je alvast om het juiste statief te kiezen!

1. Kies een licht exemplaar
 

Natuurlijk is het belangrijk dat je statief jouw camera kan dragen. Maar als je de natuur ingaat of een reis maakt, heb je uiteraard geen zin om een log gevaarte mee te sleuren. En dat hoeft gelukkig ook niet, want er bestaan al lichte en compacte statieven van minder dan een kilo. Licht betekent trouwens niet dat het statief niet stevig zou zijn. Maar als mobiliteit minder van belang is, kies je het best wel voor een zwaarder en dus nóg steviger statief.
 

2. Bepaal de hoogte van je statief
 

De beste foto’s neem je uiteraard als je comfortabel door de zoeker kan kijken. Kies daarom een statief dat je minstens tot op ooghoogte kan instellen. Op die manier hoef je je niet altijd te bukken om foto’s te maken. Maar bedenk wel dat dit fotografisch niet altijd het beste standpunt is om vanuit te fotograferen. Hou er wel rekening mee dat hogere statieven meestal zwaardere statieven zijn.
 

3. Een aangepaste statiefkop is een must
 

Verschillende situaties hebben baat bij een verschillend type statiefkop. Dan is het natuurlijk wel zo handig als je een statief kiest waarvan je de kop kan verwisselen.

  • Een zogenaamde ‘3-wegspankop’ kan je in drie richtingen draaien: horizontaal (pan), verticaal (tilt) en kantelen. Ideaal als je de camera in één richting wil laten bewegen.
  • Een ‘balhoofd’ is een ander type statiefkop. Als je die ontgrendelt, kan je de camera in alle richtingen draaien. Eens je de juiste positie gevonden hebt, schroef je de kop gewoon weer vast. Groot voordeel: met dit systeem kan je heel snel de positie van de camera aanpassen.
     

4. Het juiste materiaal
 

Tot slot heb je nog de keuze tussen een statief van licht aluminium, metaal of carbon. Metaal gaat langer mee en is ook sterker, al hangt er natuurlijk wel een hoger prijskaartje aan vast. Carbon is licht én sterk, maar hier is het prijskaartje nog hoger! Bovendien moet je ook rekening houden met de kwaliteit van de statiefkop. Die is verkrijgbaar in kunststof, licht metaal of magnesium.

Ben je op zoek naar een statief? Bekijk dan zeker ons assortiment!


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: camera statief,  fotografie

Categorie: Tips & tricks