Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
ISO-waarde

Hoe stel je de juiste ISO-waarde in? 

Wie de juiste belichting van zijn of haar foto’s hoog in het vaandel draagt, besteedt heel wat aandacht aan de sluitertijd en het diafragma, maar mag ook de ISO-waarde niet uit het oog verliezen. Dit laatste verwijst naar hoe snel je lens (of liever, de daarvoor bestemde sensor) reageert op het licht dat erop terechtkomt. In analoge tijden kochten fotografen een filmrol met een bepaalde lichtgevoeligheid, maar in het huidige, digitale tijdperk kun je die ISO-waarde voor elke foto afzonderlijk kiezen. Maar hoe stel je de ISO-waarde nu juist in?

Hoge versus lage ISO-waarden
 

Al stellen de meeste fotografen hun ISO-waarde standaard in op 100; je kunt er gerust mee experimenteren. Hoe je beslist of je voor een lage ISO-waarde moet kiezen (van 50 bijvoorbeeld), of beter een hoge ISO-waarde neemt (van 400 of meer)? Hoe lager de ISO-waarde, hoe langer het duurt om een foto te maken, en hoe hoger de ISO-waarde, hoe korter het duurt. Dat laatste scenario gebruik je om meer licht op te vangen en dus een lichter beeld te maken.
 

Weinig licht, en toch een topfoto
 

Je kunt dankzij ISO dus mooie (lichte) beelden maken, ook al is er weinig licht. Die techniek kun je bijvoorbeeld hanteren als je de juiste sluitertijd hebt vastgesteld, en ook het diafragma perfect hebt afgesteld voor een ideale scherptediepte, maar je vaststelt dat je foto met die instellingen toch te donker uitvalt. Dan verhoog je simpelweg de ISO-waarde om meer licht toe te laten op je beeld. Daarnaast is het je ideale toevlucht voor foto’s in een donkere ruimte waar je geen flits mag of kunt gebruiken (bijvoorbeeld op een feestje). Je ISO-waarde verhogen, en je krijgt alsnog een foto met een goede belichting.
 

Neveneffect: opgelet voor ruis
 

Handig, die ISO-waarde, horen we je denken. En dat is ook zo. Toch houdt het verhogen van de ISO-waarde een zeker risico in (afhankelijk van de kwaliteit van je toestel vanaf ISO 400 of meer). Hoe lichtgevoeliger de sensor, hoe groter de kans op ‘ruis’ of foutjes, zoals lichte pixels die plots binnensluipen op de donkere vlakken van je foto – al kan ook dat nog mooie effecten opleveren. Experimenteren is de boodschap!


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: ISO-waardebelichting foto, sluitertijd, diafragma, hoge ISO-waarde, lage ISO-waarde, fotograferen in donkere ruimte, ISO fotografie

Categorie: Tips & Tricks