vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
foto’s selecteren

‘Die wel en die niet’: 5 tips om efficiënt foto's te selecteren

Klik-klik-klik … Foto’s nemen gaat soms snel en makkelijk. Maar als je honderden beelden schiet, is het vaak nog een hele klus om nadien de beste foto’s te selecteren. Met onze tips beperk je het tijdverlies.

1. Denk na voor je afdrukt
 

Misschien is het moeilijk om je enthousiasme te temperen, maar toch willen we je adviseren om niet té veel foto’s te nemen. Het is beter om even na te denken vooraleer je afdrukt. Zo vermijd je dat je zinloze beelden schiet die je later allemaal moet ‘doorploegen’. Bedwing je ook om voortdurend de ‘speed burst modus’ van je camera te gebruiken.
 

2. Gebruik de juiste software om foto’s te selecteren
 

Foto’s selecteren doe je niet op je toestel zelf, maar op je computer. Haal dus je beelden binnen via een geheugenkaartlezer en bewaar ze in een apart mapje. Om foto’s te bekijken, te vergelijken en te selecteren bestaat er tal van software. Populaire programma’s zijn bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Bridge, al zijn er ook gratis toepassingen waarmee je die klus makkelijk kunt klaren.
 

3. Verwijder eerst alle overbodige foto’s
 

Van sommige foto’s heb je al snel door dat je er niets mee kunt aanvangen. Delete mislukte (overbelichte, slecht gekadreerde, …) beelden dan ook onmiddellijk. Zo krijg je snel een overzicht van de foto’s die wél een kans maken om jouw selectie te halen.

Heb je een reeks foto’s die nagenoeg identiek zijn? Kies dan je favoriet uit het rijtje en verwijder de rest. Let bij het schiften vooral op de scherpte van de foto’s en de andere technische details.
 

4. Vertrouw op je buikgevoel
 

Foto’s selecteren doe je het best vrij snel. Natuurlijk moet je rekening houden met de compositie, de belichting, etc. Maar ook je buikgevoel speelt een grote rol. Doet een foto je iets? Hou hem dan zeker bij. Laat hij je koud? Neem hem dan niet op in je selectie.
 

5. Eerst selecteren, dan bewerken
 

Uiteraard is foto’s selecteren maar de eerste stap. In de meeste gevallen zul je de beelden daarna nog moeten bewerken. Wat bijsnijden hier, een kleurcorrectie daar … met de juiste beeldbewerkingssoftware is dat zo gepiept.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: foto’s kiezen, foto’s bewerken, beelden kiezen, beelden selecteren, fotoselectie

Categorie: Tips & Tricks