vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
camera-instellingen

De juiste camera-instellingen voor het juiste plaatje

Wanneer je digitale camera van de fabrieksband rolt, is ze voorzien van heel wat instellingen en cameramodi. Die laten zowel beginners als professionals optimaal van hun toestel genieten. De beginners starten vaak met de automatische modus en standaardinstellingen, terwijl de professionals wat dieper graven in de mogelijkheden. De standaardinstellingen leveren jammer genoeg niet altijd het gewenste resultaat op. Daarom zetten we de belangrijkste instellingen – én enkele waardevolle fotogratietips – op een rij.

Je digitale camera zal standaard ingesteld zijn op de automatische modus. Doorgaans leveren deze standaardinstellingen leuke beelden op, maar zadelen ze je ook met wat beperkingen op. Je haalt lang niet alles uit je fototoestel.

Semi-automatische modi
 

Op het draaiwieltje waarmee je de verschillende modi selecteert, zal je ook enkele semi-automatische modi zien – meestal aangeduid met icoontjes. De semi-automatische stand laat je toe om het diafragma, de sluitertijd of de ISO-waarde aan te passen. De camera past de andere instellingen automatisch aan op basis van jouw voorkeuren.
 

Sluitertijd
 

Dit is de belichtingstijd van de foto, die bepaalt hoe lang er licht op de sensor valt. In de semi-automatische modus kan je zelf de duur van de sluitertijd bepalen. Dit komt van pas bij sportevenementen, ’wanneer je beweging op foto wilt vastleggen. Een korte sluitertijd bevriest de beweging als het ware, terwijl een langere sluitertijd beweging laat zien. Maar let op: een (te) lange sluitertijd creëert dan weer onscherpe bewegingsbeelden.

Wil je haarscherp vastleggen hoe je voetballende zoon die beslissende penalty neemt? Kies dan voor een korte sluitertijd. Wil je de lichten van voorbijrijdende auto’s vastleggen op beeld? Stel dan een langere sluitertijd in, zodat de beweging zichtbaar is op de foto.
 

ISO
 

De ISO-waarde geeft de lichtgevoeligheid van de beeldsensor weer. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe lichtgevoeliger de sensor wordt. Deze instellingen komen dus vooral van pas op plaatsen en momenten waar er weinig licht is. Door de ISO-waarde te verhogen, heeft de beeldsensor minder licht nodig om de foto goed te belichten.
 

Diafragma
 

Het diafragma is de lichtopening in de lens, die bepaalt hoeveel licht er op de beeldsensor valt. De functie van je diafragma kan je vergelijken met je oog: in een donkere ruimte worden je pupillen groter, waardoor je meer kan zien. Door je diafragmagrootte aan te passen kan je leuke effecten creëren en spelen met scherptediepte.

Deze setting gebruik je veelal bij portretfotografie of wanneer je een onderwerp scherp wilt vastleggen op een wazige achtergrond. De scherptediepte bepaalt hoeveel diepte er in de foto is. Een foto genomen met een groot diafragma levert weinig scherptediepte op. Dit betekent dat slechts een klein deel van je foto scherp zal zijn. Wil je veel scherptediepte? Kies dan voor een klein diafragma. Voor landschappen stel je de camera bijvoorbeeld in op een diafragma van f/11. Voor een close-up van je baby bij een wazige achtergrond kies je beter voor een diafragma van f/2.8 of f/1.4.
 

Manuele modus
 

Ken je alle instellingen als je broekzak, en weet je perfect hoe je jouw toestel moet instellen om op elk moment het perfecte beeld te maken? Kies dan voor de manuele modus, waarmee je elke setting zelf kan instellen.

Zoals we hierboven al aangeven, zijn het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde bepalende factoren. Elke instelling is ook van invloed op de andere. Verklein je bijvoorbeeld het diafragma, dan moet je de sluitertijd verlengen om een goede belichting te verkrijgen. Dankzij de manuele modus kan je dus heel wat creatieve en originele foto’s maken. Weet wat je doet, en doe het vervolgens goed!

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: belichting, fotograferen, fotografie, productfotografie, sluitertijd, webshop

Categorie: Tips & tricks