vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
Druppelfotografie: zo krijg je de beste resultaten

Druppelfotografie: zo krijg je de beste resultaten

Een waterdruppel is iets heel gewoons en toch kun je er prachtige, intrigerende foto’s van maken. In dit artikel vertellen we je hoe je druppelfotografie verheft tot een heuse kunst.

Druppelfotografie vs. splashfotografie
 

Een druppel die aan een waterkraan bungelt en op het punt staat te vallen. Of een druppel die het wateroppervlak raakt en zo een reeks concentrische cirkels doet ontstaan. Het zijn maar twee voorbeelden van druppelfotografie.

Een variant van druppelfotografie is splashfotografie. Daarbij fotografeer je voorwerpen op het moment dat ze in water of een andere vloeistof vallen. Het effect met het opspattende water is vaak erg spectaculair en wordt bijvoorbeeld gebruikt in reclamefoto’s voor dranken.

Wat heb je nodig?
 

Druppelfotografie is het makkelijkst met een opstelling waarbij je in een regelmatig tempo druppels kunt laten vallen. Dat kan met een lichtjes opengedraaide kraan, maar bijvoorbeeld ook met een pipet, een flesje of een zakje waar je een gaatje in prikt. De druppels opvangen kan met een schaal, wasbak of bad. Wil je graag speciale effecten? Laat dan een gekleurde vloeistof in water druppelen.

Voor de belichting is een flitser onmisbaar. Je gebruikt het best een apart flitslicht waarvan je de flitskracht zo laag mogelijk instelt. Zo kun je de flitsduur beperken om bewegingsonscherpte te vermijden. Het mooiste effect krijg je als je de lichtbron achter de vallende druppels opstelt en de achtergrond uitlicht in plaats van de druppels zelf.

Hoe scherpstellen?

 

Scherpstellen op vallende druppels is niet zo makkelijk, maar hier is handig een trucje. Zorg ervoor dat de druppels altijd op dezelfde plek neerkomen (of passeren), hou daar de punt van een potlood en stel daarop scherp. Zorg er wel voor dat je de autofocus van je camera uitschakelt.

Vervolgens komt het erop aan om véél foto’s te maken, want een correcte timing is niet zo makkelijk. Met de burst mode van je camera kun je evenwel heel snel een reeks foto’s na elkaar nemen. Met wat geluk zit ook hét beeld erbij. Veel succes!


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  splashfotografie, druppels fotograferen, water fotograferen

Categorie: Tips & Tricks