vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
witbalans

Handige tips voor de juiste witbalans

Je hebt het vast al eens meegemaakt: je foto heeft een andere kleurtoon dan de kleur die je in werkelijkheid hebt waargenomen. Dat heeft te maken met de kleurtemperatuur. De lichtinval zorgt voor verschillende kleurvarianten die onze hersenen filteren en dus niet waarnemen of corrigeren. Camera’s doen dat wel en zo is het resultaat soms verschillend van wat je voor ogen had. Met de juiste witbalans kun je dat corrigeren. Die stel je automatisch of handmatig in.

Verschillende lichtbronnen
 

Neem je ’s morgens vroeg of ’s avonds laat een foto? Dan is de lichtinval anders en hebben je foto’s andere kleurschakeringen. De lichtbronnen hebben namelijk een aanzienlijke impact op je foto’s. Dat geldt overigens ook voor foto’s die je binnenhuis neemt. Daarom is het zo belangrijk om te letten op de witbalansinstellingen. Als die juist zijn ingesteld, zullen de kleuren automatisch goed uitkomen.
 

Witbalans automatisch of handmatig instellen
 

Met de meeste toestellen wordt de witbalans automatisch ingesteld. Spiegelreflexcamera’s en een aantal van de betere compactcamera’s voorzien standaard een aantal instellingen:

  • automatisch
  • bewolkt
  • schaduw
  • daglicht
  • kunstlicht
  • handmatig

Afhankelijk van de periode van de dag en de lichtinval kies je de juiste witbalansinstelling. De keuze hangt vooral af van de omgevingsfactoren.

Je kunt de witbalans ook handmatig instellen. Professionele fotografen gebruiken meestal de custom-stand, waarmee je de instelling volledig zelf in handen hebt. Op die manier kun je bewust spelen met de kleurschakeringen en een creatieve toets aan je foto’s toevoegen.
 

Experimenteren is de boodschap
 

Wil je een speciaal effect creëren en de mogelijkheden van verschillende witbalansinstellingen onderzoeken? Dan kun je bijvoorbeeld de kunstlichtinstelling gebruiken om buiten een foto te maken of bij zonsondergang de schaduwinstelling gebruiken. De resultaten zijn vaak verbluffend en leveren mooie plaatjes op!


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: belichting, witbalans

Categorie: Tips & tricks