vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
Hoe poseren voor een foto? 5 onmisbare tips

De maan fotograferen: makkelijk met deze tips

De maan – en zeker de volle maan – spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding van kunstenaars. Wil jij graag de maan fotograferen? In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt en met welke instellingen je het beste resultaat krijgt.

1.Kies zelf je instellingen
 

Het ‘probleem’ met de maan is dat ze erg lichtsterk is, terwijl een donkere hemel de achtergrond vormt. Fotograferen in de automatische stand zal dan ook geen goede beelden opleveren. De kans is immers groot dat je camera het licht verkeerd zal meten.

Fotografeer daarom handmatig en gebruik deze instellingen:

  • een niet al te lange sluitertijd van 1/100ste of 1/160ste
  • een kleine diafragma-opening van f/8.0 tot f/11.0
  • een lage lichtgevoeligheid van 100 of 200 ISO

Het is ook aangewezen om te fotograferen in RAW-formaat. Zo kun je achteraf nog makkelijk je beelden aanpassen, door bijvoorbeeld de belichting of de witbalans te corrigeren.
 

2.Stel handmatig scherp
 

Ook met scherpstellen zal je camera het moeilijk hebben als je de maan fotografeert. Handmatig scherpstellen is dus de boodschap. Je kunt zowel op ‘oneindig’ scherpstellen of proberen het beeld goed te krijgen via de ‘live view’ op het digitale scherm van je camera. Zorg er wel voor dat je autofocus uit staat als je die laatste techniek gebruikt.
 

3.Gebruik een telelens (en een statief)
 

Om de maan goed in beeld te krijgen is een flinke telelens het best geschikt. Kies voor een exemplaar met een brandpuntafstand van minstens 200 mm, al is meer nog beter. Uiteraard is zo’n lange lens behoorlijk zwaar. Een stevig statief is dan ook geen overbodige luxe. En met een draadontspanner maak je het jezelf nog wat makkelijker.
 

4.Verzorg de compositie als je de maan fotografeert
 

Enkel de maan in beeld brengen, levert zelden spannende foto’s op. Daarom is de compositie extra belangrijk. Met een voorgrond (een landschap of stadsgezicht bijvoorbeeld) maak je je foto onmiddellijk heel wat interessanter.
 

5.Oefenen, oefenen, oefenen
 

Door veel te oefenen zullen je maanfoto’s steeds beter worden. Probeer zeker verschillende tijdstippen en maanstanden uit – tip: vaak levert een volle maan niet de allerbeste foto’s op – en neem telkens véél foto’s, zodat je kunt selecteren. Veel succes!

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: maan fotograferen instellingen, volle maan fotograferen

Categorie: Tips & Tricks