vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
optische illusie

Optische illusies in foto’s: ga zelf aan de slag

Optische illusies houden je brein voor de gek. De meest geslaagde voorbeelden zijn foto’s die je verrassen, maar waarvan je instinctmatig aanvoelt dat er ‘iets’ niet klopt.

Wat zijn optische illusies?
 

Een optische illusie wordt ook wel gezichtsbedrog genoemd. Daarbij nemen je ogen iets waar dat je hersenen anders – en dus ‘fout’ – interpreteren. Optische illusies zijn zowel mogelijk met tekeningen als met foto’s. In de voorbeelden die wij bespreken, komt er helemaal geen Photoshop aan te pas.


Forced perspective: spelen met voor- en achtergrond
 

Wat forced perspective of trickfotografie is, legden we je in een eerder artikel al uit. Het bekendste voorbeeld is de typische toeristenfoto met de toren van Pisa. Maar op die manier spelen met het perspectief en de voor- en achtergrond van je foto kan ook veel creatievere resultaten opleveren. Laat je bijvoorbeeld inspireren door deze leuke voorbeelden op Pinterest.


Sleeveface: platenhoezen komen tot leven
 

Een speciale vorm van forced perspective die muziekliefhebbers zeker zal aanspreken, is de sleeveface. Hierbij laat je de foto op een platenhoes (meestal het gezicht van de artiest) naadloos aansluiten op de omgeving.

Zo kan het zijn dat Paul McCartney plots aan een keukentafel zit. Of Madonna houdt zich bezig met tuinieren en Stevie Wonder kuiert door de supermarkt. Ook hier geldt: hoe creatiever, hoe beter.

Aan het fenomeen van de sleeveface zijn de voorbije jaren talloze groepen op internet gewijd. Een zoektocht op Instagram, Flickr of Google Images levert meteen heel wat fraaie voorbeelden op.

 

Andere optische illusies in foto’s 

 
Natuurlijk hoeft een optische illusie niet altijd gebaseerd te zijn op het perspectief van de foto. Je kunt ook spelen met de oriëntatie van je achtergrond. Laat je model bijvoorbeeld een touw ‘opklimmen’ dat gewoon op de grond ligt, of fotografeer een fietser op zijn rug die ogenschijnlijk in de lucht rijdt. Ook met een model in donkere kledij voor een donkere achtergrond zijn er heel wat mogelijkheden. 

Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: optische illusie fotografie, sleeveface, forced perspective

Categorie: Tips & Tricks