vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
compositie

Waarom compositie belangrijk is in de fotografie

Compositie bepaalt de indeling van je foto en heeft bijgevolg een grote impact op het resultaat. Je kunt een aantal compositieregels gebruiken, maar het is geen exacte wetenschap. Door je foto’s op verschillende manieren samen te stellen en de elementen juist te positioneren, krijg je een ander effect. Wij maken je wegwijs!

Verschillende soorten composities


Met de compositie positioneer je de onderdelen van je foto en kun je de aandacht op een object vestigen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Statische composities zijn synoniem met rust, terwijl dynamische composities garant staan voor beweging.

Daarnaast kun je lijnen in je foto’s gebruiken. Ze bepalen voor een groot stuk de manier waarop het beeld wordt waargenomen. Er zijn verschillende soorten lijnen (diagonaal, recht, bochtig, …) die bijvoorbeeld in landschapsfotografie veel worden toegepast.

Symmetrie blijft een vaste waarde om de compositie van foto’s te bepalen. Het is wat cliché, maar levert in sommige gevallen de mooiste beelden op.
 

Spelen met scherptediepte


Met een kleine scherptediepte breng je één object of persoon scherp in beeld, terwijl de achter- en voorgrond wazig blijft. Een foto met een grote scherptediepte heeft scherpe details in de volledige foto. Met de scherptediepte kun je spelen. Ze hangt vooral af van het type lens en de kwaliteit van je lens. Ook het diafragma speelt een rol. Als je dat aanpast, verklein of vergroot je het lensoppervlak waardoor objecten scherper of onscherper in beeld komen.


De compositie van je foto’s aan de hand van de regel van derden


De regel van derden wordt dikwijls toegepast om de compositie van een foto te maken. Fotografen delen het beeld in drie gelijken delen in (zowel horizontaal als verticaal). Op het snijpunt van de denkbeeldige lijnen wordt het object geplaatst. De regel van derden kun je voor allerlei soorten foto’s gebruiken en voorkomt dat objecten pal in het midden van een foto belanden. Zo maak je geen saaie foto’s.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: tips & tricks

Categorie: Tips & tricks