vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!

Wat is de cropfactor van een camera precies?

De term cropfactor houdt verband met de sensor van je digitale camera en is bepalend voor het beeld dat je fotografeert. Maar wat is deze cropfactor precies en waarop heeft het zoal een invloed? Je ontdekt het in dit artikel!

Waarvoor staat ‘cropfactor’?
 

Cropfactor is een term die gebruikt wordt voor camera’s met een sensor die kleiner is dan die van een fullframe-camera (kleiner dan 24 x 36 mm dus). Het beeld is bij een kleinere sensor als het ware ‘ingezoomd’ in vergelijking met dat van een fullframe. Daardoor wordt niet de volledige beeldhoek van het objectief gebruikt.

De term cropfactor slaat op de verhouding tussen de diagonalen (in millimeter) van de camera met de kleine sensor en die van een fullframe-camera. Courante cropfactors zijn bijvoorbeeld 1,44x (APS), 1,94x (Four Thirds) of 3,93x (2/3”).
 

Het verband met de brandpuntsafstand
 

Om een idee te krijgen van het effect van de cropfactor op je beeld moet je die vermenigvuldigen met de brandpuntsafstand van je objectief. Zo zal de beeldhoek van een objectief van 20 mm bij een camera met cropfactor 1,5x overeenkomen met die van een 30 mm-objectief op een fullframe-camera.

Dat betekent ook dat je bij eenzelfde brandpuntsafstand verder van je onderwerp af moet staan dan met een fullframe-camera. Aangezien de scherptediepte onder andere door de afstand van het objectief tot het onderwerp wordt bepaald, zal die groter zijn bij een camera met een grote cropfactor.
 

De voor- en nadelen van een cropsensor
 

Een camera met een kleine sensor – en dus een grote cropfactor – wordt een crop sensor camera, small frame sensor camera of cropcamera genoemd. Die zijn in de regel een stuk goedkoper en lichter dan fullframe-camera’s. Ook heb je met een kleine sensor minder last van lensfouten en wordt het onderwerp groter vastgelegd. Dat maakt zulke camera’s ideaal voor sport- en natuurfotografie. Je hoeft immers veel minder dicht bij je onderwerp te staan om het goed in beeld te krijgen.

Anderzijds heb je met een cropcamera wel sneller last van digitale ruis en is je dynamische bereik minder groot.
 

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Of kom gerust eens langs in onze winkel in Antwerpen.


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: wat is cropfactor, cropfactor digitale camera

Categorie: Tips & Tricks