Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
portretfotografie

Portretfotografie: 5 tips voor beginners 

Portretfotografie is een genre dat heel wat mensen aanspreekt. Het is erg direct en als kijker ervaar je vaak een connectie met de persoon op het beeld. Maar hoe maak je van jouw portretfoto’s een succes? We geven je enkele handige tips! 

1.    Kies de juiste camera-instellingen
 

Bij portretfotografie wil je uiteraard dat de focus op jouw model komt te liggen. Dat kan het makkelijkst met een wazige achtergrond. Daarvoor gebruik je een grote diafragma-opening (tussen F 2,8 en F 4) en stel je een lage ISO-waarde in. Als er genoeg licht is, kun je de sluitertijd kort houden en heb je dus geen last van bewegingsonscherpte. Wordt de sluitertijd te lang, dan kun je altijd je flitser gebruiken


2.    Houd de controle over het licht
 

Licht is cruciaal voor een geslaagd portret. Zacht, diffuus licht geeft meestal het beste resultaat. Dat kun je zowel bereiken met natuurlijk licht (dat bijvoorbeeld binnenvalt via een groot raam) of met studiolicht. In dat laatste geval kan het handig zijn om de lamp of de flitser op de muur of op het plafond te richten, zodat het licht weerkaatst op je model. Fotografeer je buiten? Dan kan een reflectiescherm soelaas bieden om het zonlicht diffuus te reflecteren. 


3.    Probeer verschillende poses uit
 

Uiteraard is techniek belangrijk, maar uiteindelijk is het je model dat een portretfoto ‘maakt’. Probeer gerust verschillende poses uit. Je model recht in de camera laten kijken is zeker mogelijk – in een blik kan heel veel karakter liggen – maar is niet per se noodzakelijk. Spontane poses zijn vaak de leukste, maar als je model onervaren is, kun je hem of haar een beetje sturen


4.    Verzorg de compositie
 

Net zoals bij andere genres, is ook bij portretten de compositie erg belangrijk. Je hoeft je model niet per se in het midden van het beeld te plaatsen, maar kunt ook werken met meer dynamische composities. Wel is het belangrijk dat je niet te veel plaats laat boven het hoofd van de geportretteerde. Dat leidt de aandacht alleen maar af. 


5.    Nabewerking mág bij portretfotografie
 

Of je een portret ‘puur’ houdt of achteraf nog digitaal bewerkt, kies je helemaal zelf. Voor een karakterstudie houd je het het best bij minimale ingrepen, maar voor een campagnebeeld of promofoto kun je zeker bepaalde punten meer of minder accentueren. Let wel op dat alles er natuurlijk – of op z’n minst anatomisch correct – blijft uitzien. 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: portretfotograaf, portretten maken, portretfoto’s, portretten fotograferen

Categorie: Tips & Tricks