vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
Zwart-witfotografie: 10 tips voor de mooiste resultaten

Zwart-witfotografie: 10 tips voor de mooiste resultaten

Zwart-witfotografie heeft iets tijdloos. Ook vandaag, in het digitale tijdperk, is zwart-wit nog altijd erg populair in kunstfotografie, reportages, portretten en andere genres. We geven je enkele tips om betere zwart-witfoto’s te maken.

1.    Fotografeer in kleur


Het klinkt misschien vreemd, maar je krijgt betere resultaten als je in kleur fotografeert en de beelden achteraf omzet naar zwart-wit in Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma. Op die manier heb je veel meer controle over het uiteindelijke resultaat. 


2.    Fotografeer in RAW-formaat


Fotografeer je toch liever meteen in zwart-wit? Gebruik dan het RAW-formaat van je digitale camera. Je krijgt dan op het scherm van je camera direct een zwart-witbeeld te zien, maar de kleuren zijn ook geregistreerd. Als je het RAW-bestand opent op je computer, heb je alle kleuren beschikbaar. Zo houd je nog alle opties open.


3.    Kies je onderwerp met zorg


Bepaalde onderwerpen komen beter tot hun recht in zwart-wit dan andere. Zo lijkt een zonsondergang in zwart-wit geen goed idee, maar stillevens, portretten en landschappen zijn in de regel prima onderwerpen voor zwart-witfotografie.


4.    Speel met schaduwen


Omdat je bij zwart-witfoto’s niet kunt werken met kleurcontrasten – logisch – ben je louter aangewezen op het verschil tussen licht en donker om de aandacht van je kijker te leiden. Bij zwart-witfotografie werken harde contrasten erg goed. Meer nog dan ’s avonds kun je overdag bij fel zonlicht interessante zwart-witbeelden maken. Experimenteer zeker eens met de vele mogelijkheden van slagschaduwen.


5.    Pas indien nodig het licht-donkercontrast aan


Geen zon te bespeuren? Ook dan kan het interessant zijn om zwart-witfoto’s te maken. Op bewolkte dagen is het licht immers veel zachter en komen fijne structuren beter tot hun recht. Toch te weinig contrast? Dan kun je dit vrij makkelijk aanpassen bij de nabewerking.


6.    Benadruk structuren


De mooiste zwart-witbeelden zijn die waarin de structuur van het onderwerp duidelijk geaccentueerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan de schors van een boom, de rimpels in het gezicht van een oude man of regendruppels op een ruit. Gebruik het licht dat van opzij komt om dit effect te bereiken.


7.    Heb geen schrik van ruis


Oude zwart-witfoto’s hebben door het gebruik van hoge ISO-waarden vaak een karaktervolle ruis. Met digitale camera’s krijg je op hogere lichtgevoeligheden helaas een heel ander soort ruis. Die digitale ruis is eerder storend dan mooi. Fotografeer daarom met een lage lichtlichtgevoeligheid, zodat je weinig digitale ruis hebt en voeg nadien met Photoshop ‘sfeerverhogende’ ruis toe. 


8.    Ga volledig analoog


Een tip voor de durvers: waarom zou je niet helemáál terug in de tijd gaan en kiezen voor analoge fotografie? Met een analoge camera, de juiste zwart-witfilmpjes en aangepast fotopapier creëer je zwart-witbeelden op de authentieke manier.


9.    Leer denken in zwart-wit


De wereld rondom ons is natuurlijk niet zwart-wit. Het is dan ook vaak niet eenvoudig om de kleuren weg te denken en op voorhand goed in te schatten hoe je zwart-witfoto’s eruit zullen zien. Train jezelf daarom in ‘zwart-wit kijken’ door de kleur- en de zwart-witversie van je foto’s met elkaar te vergelijken en na te gaan wat werkt en wat niet.


10.    Wissel af met kleur


Ga je een volledige fotoreportage maken? Dan kan het interessant zijn om kleurenfoto’s af te wisselen met enkele welgekozen beelden in zwart-wit. De kleurenfoto’s zullen een stuk levendiger lijken, terwijl de kijker bij de zwart-witbeelden het idee krijgt dat de tijd ‘stilstaat’. Zo kun je je reportage temporiseren en bepaalde foto’s meer emotionele diepgang geven.
 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  zwart-wit foto, zwart-wit fotografie, zwart-wit portretfotografie, digitale fotografie, zwart-wit foto maken, fotografie kunst zwart-wit, kunstfotografie, naaktfotografie, portretfotografie zwart-wit, mooie zwart-wit foto’s

Categorie: Tips & Tricks