vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
flitser tips

Flitser gebruiken: handige tips & tricks

Als je foto’s neemt, is de juiste belichting van groot belang. In alle camera’s is standaard een flitser ingebouwd, maar die levert doorgaans niet het gewenste resultaat op. Het licht van de flitser wordt namelijk recht naar voor gereflecteerd, wat voor een felle belichting zorgt. Gelukkig zijn er andere manieren voorhanden die wel de juiste belichting garanderen.

Flitser juist richten
 

Met een flitser ben je minder afhankelijk van het natuurlijke licht. Bovendien kun je de hoeveelheid licht en de lichtinval manipuleren. Hiervoor wordt een flitser vooral gebruikt:

  • ’s avonds bij een gebrek aan licht
  • direct zonlicht neutraliseren (tegenlicht-opnames)
  • extra licht in een donkere kamer creëren

Een flitser kan je het best niet rechtstreeks op het onderwerp richten. Zorg ervoor dat het licht wordt weerkaatst en richt je flitser op het plafond of op een ander oppervlak. Alleen met die werkwijze maak je perfect belichte foto’s. Het plafond of een ander vlak om licht te weerkaatsen, moet licht (wit) van kleur zijn.
 

Bepaal zelf de sluitertijd
 

Zet je camera niet op automatische stand, zodat je zelf de hoeveelheid omgevingslicht kunt bepalen. Zo kun je de sluitertijd korter of langer maken. Bij een heel korte sluitertijd wordt een deel van het beeld goed belicht, terwijl een langere sluitertijd een gelijkmatige verdeling van het licht garandeert. Afhankelijk van het beoogde resultaat kun je de sluitertijd manipuleren.
 

Externe flitser gebruiken
 

Een externe flitser biedt ook meer flexibiliteit en meer mogelijkheden. Je kunt je object vanuit verschillende standpunten belichten. Experimenteren is de boodschap.

Met reflectie krijg je zachter licht. Richt de flitser bijvoorbeeld op de muur, het plafond of op een reflector. De afstand tot het oppervlak waarop de reflectie terechtkomt, bepaalt de flitskracht. Hoe verder verwijderd van het oppervlak, hoe zachter het licht.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: flitserfotografie

Categorie: Tips & tricks