vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
reflectiescherm

Fotograferen met een reflectiescherm: zó haal je de beste resultaten

Fotografie is spelen met licht, maar soms valt dat licht nét niet ideaal om de perfecte foto te maken. In dat geval kan een reflectiescherm een uitkomst bieden. Wat dat precies is en hoe je zo’n scherm het best gebruikt, ontdek je in dit artikel.

Genoeg licht, precies waar jij het wil
 

Zeker bij portretfoto’s is het cruciaal hoe het licht op het model valt. Werk je met daglicht, dan heb je daar niet zoveel controle over. De oplossing is eenvoudig: met een reflectiescherm vang je het licht op en laat je het weerkaatsen naar plaats waar jij dat wil. Je voegt dus geen extra licht toe, zoals met een flitser, maar bepaalt wel hoe het licht op je onderwerp schijnt.
 

Een reflectiescherm gebruiken
 

Als je het aanwezige licht naar een bepaalde plaats wil sturen, moet je er rekening mee houden dat de reflectiehoek van het licht gelijk is aan de invalshoek op het reflectiescherm. Het licht doseren doe je door je scherm onder een nét iets andere hoek te houden. In het begin zul je misschien nog wat moeite hebben om het licht te sturen zoals jij het wil, maar oefening baart kunst. Sowieso is het een goed idee om je te laten assisteren, zeker als je zelf ook nog het resultaat in de zoeker van je camera in de gaten wil houden.
 

De soorten reflectieschermen
 

Reflectieschermen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en in diverse uitvoeringen:

  • Een wit reflectiescherm zorgt voor zacht licht.
  • Een zilverkleurig reflectiescherm reflecteert het meeste licht en is uiterst nuttig als er niet veel zonlicht is.
  • Een goudkleurig reflectiescherm is ideaal om koud licht een warmere gloed te geven.

Ook bestaan er alles-in-één-reflectieschermen die je zelf kunt aanpassen. Hou daarbij wel in het oog of het mogelijk is om het doek strak op te spannen. Dat is namelijk de sleutel tot een mooi, gelijkmatig licht. 
 

Enkele tips
 

  • Bepaal altijd eerst waar je licht nodig hebt.
  • Omdat daglicht van boven komt, is het vaak handig om je reflectiescherm hoog te houden.
  • Schaduwen onder de ogen, neus en kin van je model kun je wegwerken met een tweede scherm dat je laag houdt.
  • De mooiste resultaten bereik je door enkel de randen van je reflectiescherm te gebruiken.
     

Wil je graag een reflectiescherm kopen? Neem zeker een kijkje in onze webshop of neem contact op voor meer informatie.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: reflectiescherm, reflectiescherm fotografie, reflectiescherm kopen

Categorie: Tips & Tricks