vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
foto wazige achtergrond

Zo maak je de mooiste foto’s met een wazige achtergrond

Om de aandacht volledig op het onderwerp van je foto te leggen, kan het interessant zijn om te kiezen voor een wazige achtergrond. Er zijn verschillende manieren om dit effect te bereiken. Een overzicht.

1.Kies voor een grote diafragma-opening
 

Door je diafragma te openen komt er niet alleen meer licht in je camera, je verkleint ook de scherptediepte van je beeld. Wil je een foto met een wazige achtergrond, gebruik dan een grote diafragma-opening zoals f/1.8 of f/2.8 en stel scherp op je onderwerp.

Het diafragmagetal is ook afhankelijk van het objectief dat je gebruikt. Sommige objectieven worden ‘lichtsterk’ genoemd, omdat ze een zeer grote maximale diafragma-opening – en dus een klein diafragmagetal – hebben. Houd er wel rekening mee dat lichtsterke objectieven meestal iets duurder zijn.
 

2.Zoom in
 

Hoe meer je inzoomt op je onderwerp, hoe kleiner de scherptediepte wordt. Met een teleobjectief krijg je dan ook sneller een wazige achtergrond. We spreken van een teleobjectief bij een brandpuntafstand hoger dan 100 mm. Neem je een 200 mm-objectief, dan zit je zeker safe en kun je makkelijk onscherpe achtergronden creëren.
 

3.Ga dichtbij je onderwerp staan
 

Als je met je camera ver van je onderwerp afstaat, zorgt dat voor een grote scherptediepte. Kom je dichterbij, dan krijg je een wazige achtergrond.

Ook de afstand van je onderwerp tot de achtergrond speelt een rol: als je bijvoorbeeld een portret wil maken van iemand die tegen de muur staat, is het moeilijk om die muur wazig te maken terwijl de persoon scherp blijft. Kies je een achtergrond die verder weg is, dan wordt dit heel wat makkelijker.
 

4.Kies een camera met een grote sensor
 

Ten slotte is ook de camera waarmee je op pad trekt cruciaal: hoe groter de sensor, hoe kleiner de scherptediepte. Bij compactcamera’s en smartphones is de sensor vaak zo klein dat alles scherp is. Wil je dan toch een wazige achtergrond, dan kun je enkel extreem inzoomen of de macrostand van je camera gebruiken.
 

Foto’s met wazige achtergrond maken
 

In de praktijk beperken fotografen zich meestal niet tot een van deze technieken, maar kiezen ze voor een combinatie. Durf voor het beste resultaat dan ook met alle mogelijkheden te experimenteren!


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: foto wazige achtergrondfoto achtergrondachtergrond fotografie

Categorie: Tips & Tricks