vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
geschiedenis van de fotografie

De geschiedenis van de fotografie in een notendop 

Fotografie is een kunstvorm die intussen bijna twee eeuwen bestaat. We geven je graag een (heel beknopt) overzicht van de boeiende geschiedenis van de fotografie.

De camera obscura als voorloper
 

Al sinds de jaren 1500 werden afbeeldingen gemaakt met een camera obscura. Dat is een donkere ruimte waar het licht naar binnen kan via een klein gaatje. Op die manier ontstaat er een geprojecteerde afbeelding, die gebruikt kan worden als voorbeeld voor een schilderij. Ondanks pogingen van Thomas Wedgwood en Sir Humprey Davy in 1802 bleef het nog jaren onmogelijk om deze geprojecteerde afbeeldingen blijvend vast te leggen. 
 

1826: de eerste foto
 

De eerste foto werd gemaakt door de Fransman Joseph Nicéphore Niépce. Hij slaagde erin het zicht vanuit zijn dakraam vast te leggen op een plaat bedekt met een lichtgevoelig bitumen (een soort asfalt). Voor zijn foto had Niépce een belichtingstijd van acht uur nodig.   


1836: de daguerreotypie
 

Een andere pionier van de fotografie is Louis Daguerre, ook een Fransman. Hij wist de kwaliteit van de fotografische afdruk sterk te verbeteren. Zijn uitvinding, de daguerreotypie, is een procedé om foto’s te ontwikkelen op basis van een gepolijste, met kwikdampen geprepareerde plaat. 
 

1861: de eerste kleurenfoto 
 

Na de afdrukken op metalen platen kwamen er ook foto’s op papier. In 1841 werd het negatief uitvonden, zodat het mogelijk werd om meerdere keren hetzelfde beeld af te drukken. In 1861 maakte de Schot James Clerk Maxwell de eerste kleurenfoto door een rood, groen en blauw gefilterd beeld over elkaar heen te projecteren.
 

Vanaf 1888: de popularisering van de camera
 

In 1888 werd de eerste goedkope, draagbare camera ontwikkeld. Sindsdien kan in principe iedereen foto’s maken. Met de introductie van de polaroidfoto in 1947 werd het mogelijk om onmiddellijk je gemaakte beeld te bewonderen. 
 

Vanaf 1988: digitale fotografie 
 

Eind jaren tachtig kwamen de eerste scanners op de markt en maakten ook digitale camera’s hun intrede. Sinds 2004 heeft nagenoeg elke mobiele telefoon een ingebouwde camera. Vandaag zijn de mogelijkheden in de wereld van de fotografie haast eindeloos! Welk genre je ook beoefent, in onze webshop vind je al het nodige. 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  ontstaan fotografie, foto geschiedenis, mijlpalen fotografie

Categorie: Tips & Tricks