vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
foto's scannen

Foto’s inscannen: zo krijg je een optimaal resultaat

Heb je een foto niet digitaal, maar wil je hem toch graag bewerken of afdrukken? Geen probleem, foto’s inscannen is een fluitje van een cent. Met de huidige scanners kun je snel en makkelijk hoogwaardige scans maken. Merken zoals Epson(Perfection-reeks) en Canon (Canoscan) hebben hoogwaardige A4-vlakbedscanners die zowel foto’s , teksten als negatieven en diapositieven kunnen inscannen.

Foto’s inscannen: enkele tips


Het gebruik van een flatbedscanner wijst eigenlijk zichzelf uit. Met behulp van de bijgeleverde software onder de vorm van een ‘wizard’ is het tegenwoordig erg makkelijk om een optimaal resultaat te bereiken.

Toch wijzen we je graag op enkele aandachtspuntjes:

  • Leg de foto recht op de de scanplaat. Zo hoef je de foto achteraf niet digitaal te roteren.
  • Zorg ervoor dat alle delen van de foto contact hebben met de scanplaat. Op die manier vermijd je vervorming van je beeld.
  • Scan in op een resolutie van minimaal 300 dpi (dots per inch). Veel scanners gaan tot wel 4800 dpi.
  • Sla de foto op in een kwalitatief bestandsformaat. Een jpg van minimaal 1 MB volstaat.
  • Scan je zwart-witfoto’s in? Kies dan niet voor de optie ‘kleuren’, maar voor ‘grijswaarden’. Zo voorkom je dat je foto’s een ongewenste kleurenzweem krijgen.


Negatieven scannen


Behalve foto’s, tekeningen of documenten is het ook mogelijk om negatieven in te scannen. Hiervoor zijn er speciale negatievenscanners op de markt. Ook bestaan er speciale scanners voor dia’s, waarmee je heel snel een reeks dia’s kunt digitaliseren.

Sommige flatbedscanners, zoals die van Epson en Canon, beschikken ook over een functie om negatieven en/of dia’s in te scannen.


Geen scanner bij de hand? Neem een foto!


Heb je geen scanner, maar wil je wel een digitale versie van een afgedrukte foto (of een document)? Dan kun je die ook gewoon fotograferen. Als je een studio hebt, is het niet zo moeilijk om de perfecte opstelling te maken om kwaliteitsvolle foto’s van documenten te maken. Doe je dit meer dan sporadisch, dan loont het wel de moeite om de aanschaf van een echte scanner te overwegen.


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: foto's scannen

Categorie: Tips & tricks