Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
foto’s voor stop-motion

Foto's maken voor stop-motion: hierop moet je letten! 

Animatie blijft iets wonderlijks, of het nu gemaakt wordt via hypermoderne 3D-technieken of op de ouderwetse manier met potlood en papier. Stop-motion is een erg toegankelijke animatietechniek waarmee je (relatief) snel leuke resultaten bereikt. Ontdek hoe je het best te werk gaat! 

Wat is stop-motion?
 

Stop-motion of stop-frameanimatie is een aloude filmtechniek waarbij je scènes tot leven wekt door een reeks van licht verschillende foto’s snel na elkaar te monteren, zodat het lijkt alsof de voorwerpen op de foto’s bewegen.  

Bekende voorbeelden van stop-motionfilms zijn onder meer Wallace & Gromit of The Nightmare Before Christmas van Tim Burton. 
 

Het basisproces
 

Het principe van stop-motion is erg eenvoudig. Eerst zet je het voorwerp dat je op film wil laten bewegen in een bepaalde houding of positie neer voor de camera. Dit voorwerp kan om het even wat zijn: een action figure, een zelfgemaakt popje of zelfs gewone gebruiksvoorwerpen zoals kopjes, bestek, muntstukken, … 

Vervolgens maak je met je camera een eerste foto, waarna je de houding van de figuur een klein beetje verandert en opnieuw één frame schiet met dezelfde achtergrond. Dit proces herhaal je tot je het volledige shot geanimeerd hebt. 


Zelf stop-motion maken: onze tips
 

Wil je zelf aan de slag? Hou dan deze tips in het achterhoofd. 

  • Gebruik een statief en een camera die je kunt aansluiten op je computer. In het ideale geval kun je op je pc al een preview zien van de kadrering van je foto.  
  • Verander tussen elk frame slechts één aspect aan je opstelling (in de meeste gevallen de houding of de positie van je onderwerp). Je achtergrond, kadrering en belichting moeten onveranderd blijven. Let ook op je eigen schaduw! 
  • Voor een vloeiende beweging heb je in principe 24 beelden per seconde nodig, al lukt het zeker ook met 12 frames per seconde. 
  • Om stop-motionfilmpjes te maken, bestaat er gespecialiseerde software zoals Dragonframe, al zijn er ook heel wat gratis alternatieven, van eenvoudige apps tot geavanceerde programma’s. 

Een shot animeren is natuurlijk maar de eerste stap naar een volwaardige stop-motionfilm. Net als bij een liveactionfilm, moet je daarna nog je scènes monteren. Een volledige film of kortfilm in deze techniek maken is dan ook bijzonder tijdrovend. Maar om gewoon wat te experimenteren – eventueel samen met je kinderen – is stop-motion een erg leuke animatievorm.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  stop-motion film, stop-motion maken, stop-motion animatie, stop-motion app, stop-motion techniek

Categorie: Tips & Tricks