vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
camerasensor

Digitale fotografie: wat is het belang van de grootte van de sensor?

Een belangrijk onderdeel van een digitaal fototoestel is de sensor. De grootte van deze sensor heeft een invloed op de kwaliteit van de beelden die je met je camera kunt maken. Een woordje uitleg …

Wat is de sensor van een digitale camera?
 

Een sensor of beeldsensor is de elektronische component in je camera die de beelden vastlegt. Zo’n sensor bestaat uit meerdere lichtgevoelige elementen.

Er bestaan verschillende soorten beeldsensoren:

 • CCD-chip (Charged Coupled Device)
 • CMOS-chip (Complementary Metal Oxide Semiconductor)
 • Foveon-sensor


De grootte van een beeldsensor


Veel mensen gaan ervan uit dat een grotere sensor per definitie garant staat voor een betere fotokwaliteit, maar dat is niet altijd het geval. Een hogere resolutie geeft namelijk ook meer ruis en daarnaast hangt de kwaliteit van je beeld in grote mate af van de lens die je gebruikt.

Verder is het zo dat een sensor met minder, maar met grotere pixels voor een betere beeldkwaliteit kan zorgen.


Courante formaten


Een sensor van 36 op 24 mm komt overeen met het vertrouwde analoge kleinbeeldfilmformaat van 35 mm. Dit wordt full frame genoemd in vaktaal.

De meeste digitale camera’s hebben evenwel sensoren die veel kleiner zijn. Courante formaten zijn:

 • 28,7 x 19 mm
 • 23,6 x 15,8 mm
 • 22,2 x 14,8 mm
 • 20,7 x 13,8 mm
 • 17,3 x 13 mm (Four Thirds System)
 • 7,6 x 5,7 mm (1/1.7“)
 • 7,18 x 5,32 mm (1/1.8”)
 • 5,76 x 4,29 mm (1/2.5”)

Hoewel dit in principe standaardmaten zijn, is de werkelijke grootte van de sensor afhankelijk van het merk van de digitale camera.


Aspect ratio en crop-factor


Als je de afmetingen van de sensor kent, weet je meteen ook de beeldverhouding of aspect ratio. Een sensor van 23,6 op 15,8 mm heeft bijvoorbeeld een lengte-breedteverhouding van 3:2. Bij heel wat digitale camera’s kun je de aspect ratio via het menu instellen.

De crop-factor is dan weer de verhouding van de diagonaal van een bepaalde beeldsensor tot die van een full frame. Zo heeft een Four Thirds-sensor een crop-factor van 1,94.

Ben je geïnteresseerd in een digitale camera? Bekijk dan zeker eens ons uitgebreide aanbod.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: Tips & tricks

Categorie: Tips & tricks