vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
megapixels

Is het aantal megapixels van je camera eigenlijk nog van belang? 

Zo’n tien jaar geleden waren het aantal megapixels van een smartphone of een digitale camera hét belangrijkste verkoopargument. Vandaag zijn resoluties van 32 of zelfs 64 megapixels geen uitzonderingen meer. Toch lijken consumenten hier minder van wakker te liggen. Hoe komt dit? Zijn het aantal megapixels vandaag dan minder belangrijk dan vroeger? Een woordje uitleg …

Wat zijn megapixels precies?
 

De resolutie van digitale camera’s is het aantal pixels die de beeldsensor kan verwerken. Vaak wordt ze uitgedrukt in megapixels. Een megapixel, afgekort MP of Mpx, staat voor één miljoen pixels. Om de hoeveelheid megapixels van een camera te berekenen, moet je het aantal horizontale lijnen van de sensor met het aantal verticale lijnen vermenigvuldigen. Zo is de resolutie van een camera die foto’s produceert van 2.560 op 1.920 pixels gelijk aan vijf megapixels. 

Let op: om technische redenen worden de pixels aan de rand van de sensor vaak niet gebruikt.  Daarom kan de resolutie van de foto’s die je ermee maakt in werkelijkheid lager liggen dan de aangegeven resolutie in megapixels. 
 

Het belang van een goede resolutie 
 

Het aantal megapixels van een camera is essentieel als je foto’s wil afdrukken in goede kwaliteit. Zo volstaat een camera van drie megapixels om een foto af te drukken in een standaardformaat voor een fotokader. Is de resolutie lager, dan zul je blokjes zien op de afdruk. Met een camera van 32 megapixels kun je beelden maken die je in een zeer groot formaat kunt afdrukken, groter dan nodig voor de meeste toepassingen. Een bijkomend nadeel van foto’s in zeer hoge resolutie is dat ze enorm veel geheugenruimte innemen. 


Niet de enige cruciale factor
 

64 megapixels lijkt nog lang geen eindpunt, maar toch is resolutie op zich niet zaligmakend voor mooie beelden. Meer pixels betekent immers ook kleinere pixels, waardoor het risico op ruis groter wordt bij slechte lichtomstandigheden. Enkel bij een ideale belichting biedt een zeer hoge resolutie voordelen. 

Behalve de resolutie is trouwens ook de kwaliteit van de sensor van groot belang voor het beeld. Daarnaast is het tegenwoordig een trend om in smartphones meerdere camera’s in te bouwen. De uiteindelijke foto wordt dan een combinatie van verschillende beelden, die bovendien nog automatisch bewerkt worden. Daar komt heel wat rekenkracht en zelfs artificiële intelligentie bij kijken, maar dat kunnen smartphones tegenwoordig makkelijk aan. 

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  megapixels camera, resolutie camera, megapixels smartphone, foto smartphone

Categorie: Tips & Tricks