vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
analoge fotografie

De charmes van analoge fotografie

Flits! Nog even een filter erop, misschien nog wat photoshoppen, en daarna: delen met de rest van de wereld. Digitale fotografie maakt heel veel mogelijk, maar het zet de charme van het echte fotograferen wel in de schaduw.

Analoge fotografie daarentegen ademt nostalgie: het plaatsen van de filmrolletjes, niet weten of je goed of slecht gekadreerd hebt, je foto’s zelf ontwikkelen (of laten ontwikkelen), een andere kleurstructuur, …. Hoort het niet allemaal bij de charme en authenticiteit van analoge fotografie?

De unieke look
 

Digitale fotografie draait om het schieten van perfecte beelden. Bij analoge foto’s zijn het net de imperfecties die de beelden zo interessant en uniek maken. Film biedt immers een breed kleurenpalet en dynamische contrasten tussen licht en schaduw. Hoewel velen het proberen, kan je dat contrast (bijna) niet reproduceren met digitale fotografie. Bij het ontwikkelen van analoge foto’s vindt er bij elke stap een chemische reactie plaats. Dat detail maakt elke foto uniek. Ook dat effect kan je niet nabootsen met digitale fotografie.

Vergelijk het met verschil tussen het beluisteren van muziek op cd of op vinyl. Een vinyl lp heeft dat kenmerkende, volle en warme geluid. Kortom, er zit meer leven in. Hetzelfde gaat op voor analoge foto’s.
 

Doordacht fotograferen
 

Slechte foto gemaakt met je digitale toestel? Dan wis je die gewoon en probeer je opnieuw. En nog eens opnieuw, net zolang tot het lukt (of tot je het opgeeft). Fotografeer je met een analoog toestel, dan moet je veel meer tijd en aandacht besteden aan het shot: licht en schaduw, de compositie, de focus, … Je hebt immers maar een beperkt aantal kansen om een goed shot te maken. En elke foto die je maakt, kost geld.
 

Analoog fotograferen scherpt je skills aan
 

Net omdat je meer bezig bent met alle elementen van je foto, word je ook een betere fotograaf. Niet dat digitale fotografen geen ervaring of skills hebben, integendeel. Maar digitale fotografie werkt gemakzucht in de hand. Je neemt een foto en ziet meteen op het LCD-schermpje of het een goed beeld is. Je staat niet langer stil wat een foto nu juist goed maakt. En terwijl je naar je schermpje kijkt, bestaat de kans dat je een kans op een leuk shot mist.
 

De spanning van het ontwikkelen
 

Het einde van het filmrolletje brengt altijd een spannend moment met zich mee. Alle foto’s zijn gemaakt, je kan nu niet meer terug. Het is afwachten tot de fotoservice je foto’s ontwikkeld heeft. Je kan ook zelf je foto’s (zwart/wit)ontwikkelen in een doka (donkere kamer), wat het hele proces nog authentieker maakt. In dat laatste geval moet je natuurlijk wel over de nodige kennis beschikken om je foto’s op de correcte manier te ontwikkelen.

In ons assortiment ‘Analoge fotografie’ vind je alles om analoog te fotograferen en zelf je foto’s te ontwikkelen. Je beelden delen met familie, vrienden en de rest van de wereld? Dat kan met onze diaprojectoren en projectieschermen.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: belichting, fotograferen, fotografie, productfotografie, sluitertijd, webshop

Categorie: Tips & tricks