vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
contrast

Contrast: cruciaal voor een geslaagde foto

Wie zich bezighoudt met zwart-witfotografie weet het ongetwijfeld al: contrast is bepalend voor de kwaliteit van je eindresultaat. Het creëert diepte en voegt een dimensie toe, waardoor je de kijker uitnodigt of zelfs binnentrekt in je beeld. Maar ook kleurenfoto’s varen wel bij een flinke dosis contrast. Weten hoe je contrast inzet en hoe het je foto’s precies beïnvloedt, is dan ook belangrijk voor wie het maximum uit zijn foto’s wil halen – ongeacht of je nu dierengebouwenmensenof landschappen vastlegt op de gevoelige plaat.

Contrast: zwart-wit én kleur


Bij zwart-witfotografie verwijst contrast naar het verschil tussen de donkerste en de lichtste delen van een beeld – en dat is wellicht het eerste wat in je opkomt als je het woord hoort. Toch speelt contrast evengoed een cruciale rol bij kleurenfotografie, waar het de relatie aanduidt tussen bepaalde kleuren. Sommige versterken elkaar namelijk (denk aan rood en groen of oranje en blauw), terwijl andere elkaar net minder fel doen uitkomen. Maar ook met contrasten tussen verschillende tinten van eenzelfde kleur kun je heel wat bereiken. Het donkerblauw van de zee laten afsteken tegen het lichtere blauw van de lucht is bijvoorbeeld hét recept voor een prachtige dramatisch effect.


Spelen met contrast: enkel tips


1.     Gebruik tegenlicht in je voordeel

Tegenlicht vormt een hele uitdaging voor de meeste fotografen. Toch kun je deze iets moeilijkere situatie wel perfect gebruiken om sterke contrasten – en dus sterke beelden – te creëren. Door je onderwerp tegen het licht te fotograferen, ontstaat er namelijk vanzelf een silhouet dat fel afsteekt tegen de achtergrond.


2.     Harde lijnen werken versterkend

Harde overgangen tussen de verschillende delen van je foto benadrukken het contrast. Terwijl de dromerige sfeer van soft focus zeker zijn charmes heeft, is het in deze context net belangrijk dat je foto haarscherp is. Het autofocussysteem van je camera helpt je hierbij.


3.     Kleurencontrast een handje helpen

Hoewel je over sommige onderwerpen natuurlijk geen controle hebt, kun je bij kleurencomposities het contrast vaak wel een handje helpen, bijvoorbeeld door voor bepaalde kleding of een bijzondere achtergrond te kiezen.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: contrast

Categorie: Tips & tricks