vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!

Dit heb je nodig om je eigen doka in te richten

Sinds de opkomst van de digitale fotografie zijn donkere kamers of doka’s wat in onbruik geraakt. Toch kan het erg leuk zijn om je eigen foto’s thuis te ontwikkelen. Maar wat heb je precies nodig om een doka in te richten? We zetten alles even op een rijtje.
 

Wat is een doka?


Fotografen die bezig zijn met analoge fotografie weten dat het correct ontwikkelen van film en foto’s cruciaal is voor de kwaliteit van het uiteindelijke beeld. Doe je dit zelf, dan kun je alle kanten op en maak je afdrukken op de formaten die jij wil.

Om zelf negatieven en foto’s te ontwikkelen heb je een doka nodig: een lichtdichte ruimte waar je met lichtgevoelige materialen kunt werken. Doka’s hoeven niet per se volledig donker te zijn: bij het ontwikkelen van zwart-witfoto’s kun je gebruikmaken van een speciale rode, oranje of gele lamp.

 

De benodigdheden
 

Het ‘hart’ van je donkere kamer is de vergroter. Met dat toestel projecteer je licht door een negatief op een vel lichtgevoelig papier. Na het belichten moet je het fotopapier in een reeks baden met chemicaliën doen om het te ontwikkelen en te fixeren.

Om vlot te kunnen werken heb je naast je vergroter en fotopapier minstens nog deze materialen nodig:

  • Een vlakke gootsteen met een warm- en koudwaterkraan
  • Een handinversietank met filmspoelen
  • Een ontwikkelkit (C41-chemicaliën in geval van kleurenfilm): ontwikkelaar, fixeer en stabilisator
  • Een maatbetker van 1 liter
  • Een maatbeker van 100 milliliter
  • Enkele plastic flessen
  • Een thermometer met een nauwkeurigheid tot op 0,1 °C
  • Een waslijn met wasknijpers om de foto’s te laten drogen

 

Ben je geïnteresseerd om je eigen doka in te richten? In onze webshop vind je alle chemicaliën, toebehoren en accessoires die je nodig heb. Nog vragen? Neem gerust contact op of kom eens langs in onze winkel.
Jan Helsen

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: doka

Categorie: Tips & tricks