vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
trickfotografie

Wat is trickfotografie en hoe kun ook jij ermee aan de slag?

Doen alsof je tegen de toren van Pisa duwt: het moet met stip op nummer 1 staan in het grote clichéboek voor toeristische foto’s. Maar misschien wist je niet dat deze archetypische foto een voorbeeld is van wat we trickfotografie noemen. Met de juiste dosis creativiteit leveren optische illusies in de fotografie bijzonder leuke resultaten op, die de bekende Pisa-foto’s vér overstijgen. Een woordje uitleg. 

Wat is trickfotografie?
 

Bij trickfotografie creëer je optische illusies door te experimenteren met de voor- en achtergrond van een beeld. Wat veraf is, breng je op het beeld schijnbaar dichterbij door de keuze van het juiste perspectief en de positionering van je onderwerp ten opzichte van de achtergrond. 

We onderscheiden drie soorten perspectief: 

  • Ooghoogteperspectief: een neutraal standpunt om een situatie of object te bekijken, zonder dat je de blik naar boven of beneden richt. 
  • Kikkerperspectief (of kikvorsperspectief): een laag camerastandpunt, waardoor je object groter lijkt dan het in werkelijkheid is. 
  • Vogelperspectief: een hoog camerastandpunt, waardoor je object kleiner lijkt. 


Bij trickfotografie is het cruciaal dat de voor- en achtergrond van je beeld optisch met elkaar versmelten. Dat kan alleen als ze beide scherp zijn. Een grote scherptediepte is dan ook cruciaal. Voor het beste effect kies je een kleine diafragmaopening en fotografeer je bij voldoende licht. In de meeste gevallen kan het bovendien nuttig zijn om een statief te gebruiken. 

 

Hoe maak je een ‘trick’-foto? 
 

Bij een geslaagde trickfoto komt er een stevige portie creativiteit kijken. In principe kun je overal aan de slag gaan, al heb in de buitenlucht meer mogelijkheden. Het komt erop aan om de locatie waar je je bevindt goed te observeren en je te laten inspireren. In een wolk zie je misschien een ijsje. Of de maan kan een basketbal zijn. Noteer tijdens je brainstorm zoveel mogelijk ideeën en kijk dan wat realistisch is. Voor sommige trickfoto’s zul je rekwisieten of een of meerdere modellen nodig hebben. Probeer verschillende standpunten uit en zorg ervoor dat voor- en achtergrond zo goed mogelijk op elkaar aansluiten, zodat je illusie heel realistisch lijkt. 

Tip: op Pinterest vind je heel wat voorbeelden van geslaagde trickfotografie. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze of van deze? Laat je dus zeker inspireren! 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  optische illusie, op art,  trickfotografie, trickfoto’s

Categorie: Tips & Tricks