vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
paparazzi

Celebrities fotograferen: gedraag je niet als paparazzi

Hou je van glitter en glamour? Dan is het misschien wel jouw droom om geld te verdienen met het fotograferen van BV’s of internationale celebrities. Maar als je niet als een paparazzo gezien wil worden, stort je je het best niet halsoverkop in dit avontuur. Een woordje uitleg. 

Wat zijn paparazzi?  
 

Paparazzi – het meervoud van paparazzo – is de benaming die gebruikt wordt om opdringerige persfotografen die voor roddelbladen werken aan te duiden. De term verwijst naar de familienaam van de persfotograaf in de film ‘La dolce vita’ van Federico Fellini. Paparazzi worden ook weleens ‘persmuskieten’ genoemd. 

Dergelijke fotografen hadden sowieso al geen goede reputatie, maar ze kwamen nog meer onder vuur te liggen na het auto-ongeval van prinses Diana in 1997, dat haar het leven kostte. De persfotografen die haar achterna zaten, zouden haar de dood ingejaagd hebben. 

 

Celebrities fotograferen: wat kan en wat niet? 
 

Toch mag deze historie je niet beletten om je kans te wagen als showbizzfotograaf. Heel wat BV’s houden er trouwens goede banden op na met fotografen. Voor hen zijn foto’s in de media natuurlijk mooie gratis publiciteit. Maar dan moet je je wel aan de regels houden. 

BV’s of celebrities zijn zogenaamde ‘publieke personen’. Denk bijvoorbeeld aan zangers, acteurs, of sportlui, maar ook aan politici of zelfs de koning. Als zij hun opwachting maken tijdens publieke evenementen, zoals een optreden of een toespraak, dan hoef je hun toestemming niet te vragen om een foto te nemen. Wel is het zo dat er soms een policy is: zo zijn er bijvoorbeeld concerten waar persfotografen enkel tijdens de eerste twee of drie nummers foto’s mogen nemen. Of er wordt op een evenement een speciaal fotomoment georganiseerd waar de sterren zich gewillig laten fotograferen. 
 

Schend hun privéleven niet 
 

Tijdens hun vrije tijd mag je niet ‘zomaar’ foto’s nemen van beroemdheden. Als ze als privépersoon inkopen aan het doen zijn of er een dagje op uit trekken met hun gezin, hebben ze geen behoefte aan flitsende camera’s. Dan zijn ze immers niet ‘aan het werk’. Wel kun je ze beleefd benaderen en vragen of het stoort als je een foto neemt. Als dat toegestaan wordt, kun je natuurlijk je gang gaan, maar leg in dat geval niet te veel beslag op hun tijd. 

Wil je je foto te gelde maken, dan heb je daar ook de toestemming van de afgebeelde persoon voor nodig. T-shirts laten maken met jouw foto van Ed Sheeran en die te koop aanbieden, is niet toegestaan. Je schendt dan immers zijn portretrecht


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  wat zijn paparazzi, persfotograaf, persmuskieten

Categorie: Tips & Tricks