vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
wolkenfoto

4 tips voor een geslaagde wolkenfoto

De natuur zit vol interessante onderwerpen voor een fotograaf: planten, dieren, landschappen … Ook wolkenfoto’s zijn erg populair. Daarbij zijn wolken niet zomaar elementen in de achtergrond van je compositie, maar vormen ze het hoofdonderwerp van je foto. Onze tips voor een geslaagd resultaat.

1.     Kies een interessante wolkenpartij


Wolken heb je in heel wat verschillende groottes, vormen en structuren. Je hebt – om er maar een paar te noemen – cirrus, altocumulus, stratus, cumulonimbus … Met wat verbeelding kun je in wolken figuren zoals UFO’s, dieren of gezichten herkennen. Dat maakt van wolken dankbare onderwerpen voor een fotograaf. Het komt er dus op aan om een wolkenpartij te kiezen die op een of andere manier visueel interessant is.


2.     Wacht de juiste weersomstandigheden af


Wolkenfoto’s hoef je helemaal niet op zonnige dagen te nemen. Integendeel: als er storm op til, kunnen de kleuren en de vormen van wolken veel interessanter zijn. Ook zonsopgang en zonsondergang vormen mooie gelegenheden om wolkenfoto’s te nemen.


3.     Gebruik een polarisatiefilter


Heb je nog geen polarisatiefilter? Dan is het tijd om er een aan te schaffen. Met een polarisatiefilter kun je spiegelingen van grote oppervlakken elimineren. Voor geslaagde wolkenfoto’s is zo’n filter onontbeerlijk. Het helpt je om de wolken beter te kunnen onderscheiden en om de lucht donkerder te maken. Onder de juiste hoek maakt een polarisatiefilter een groot verschil; plots ‘springt’ de wolk als het ware naar voren uit het beeld.


4.     Speel met de compositie van je wolkenfoto


De meeste ‘standaard’ wolkenfoto’s tonen een stuk horizon onderaan het beeld, maar dat is natuurlijk geen verplichting. Je kunt gerust ook andere composities uitproberen. Probeer bijvoorbeeld eens een detailopname van een wolk, zonder voorgrond.

Let er ook op dat je in je compositie ‘storende’ elementen zoals schoorstenen, bomen of hoogspanningskabels mijdt. Tenzij je deze natuurlijk op een creatieve manier in je compositie verwerkt.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: wolkenfoto's

Categorie: Tips & tricks