Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
onweer

Donders en bliksem! 4 tips voor geslaagde foto’s van een onweer

Wanneer de regen met geweld tegen de ramen striemt en bliksemflitsen de hemel verlichten, blijft de gemiddelde mens het liefst lekker binnen. Weerfotografen daarentegen zien meteen heel wat mogelijkheden om prachtige beelden te maken. Voel jij het ook kriebelen wanneer je een dramatische bliksemschicht tegen de paarse lucht spot, maar heb je geen idee hoe weerfotografie nu eigenlijk in z’n werk gaat? Dan hebben wij enkele tips voor jou!

1.Bliksemschichten in al hun glorie fotograferen
 

Bliksemschichten fotograferen is een vak apart. Er is uiteraard heel wat toeval mee gemoeid – je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn – maar een goede voorbereiding is ook cruciaal. Zorg bijvoorbeeld voor een mooie achtergrond. Een bliksemschicht die contrasteert met de lucht levert prachtige plaatjes op, maar het resultaat wordt nóg sterker als je een deel van de omgeving opneemt – denk aan een eenzame boom, een gebouw of een weg. Begin dus op tijd met je compositie, zodat je klaarstaat wanneer het onweer écht in volle hevigheid losbarst. Maar wees voorzichtig en neem geen onnodige risico’s. Je eigen veiligheid primeert nog altijd op een prachtige foto.
 

2.Kies de juiste witbalans
 

Voor weerfotografie speelt de witbalans een grote rol. Door die van je digitale camera op ‘Tungsten’ in te stellen krijg je bijvoorbeeld een blauwe gloed die mooi samengaat met felle bliksemschichten en een dreigende hemel. Tungsten is een voorinstelling van de witbalans die perfect past bij kunstlicht – en ook bij bliksems. De naam verwijst naar het Engelse woord voor het materiaal waaruit de gloeidraad van lampen is gemaakt (wolfraam).
 

3.Gebruik een lage ISO-waarde
 

Behalve op de witbalans moet je ook goed op de ISO-waarde letten. Een lage waarde (zoals 100 of 200, afhankelijk van het toestel dat je gebruikt), levert namelijk minder digitale ruis op. Zo zorg je ervoor dat de donkere vlakken op je onweerfoto ook écht donker zijn.
 

4.Bescherm je materiaal tijdens het onweer
 

Je waagt je wellicht niet in een stevige stortbui zonder een regenjas, maar je fototoestel verdient ook de nodige bescherming, in de vorm van een regenhoes. Verder is het voor weerfotografie altijd een goed idee om een paar microvezeldoeken mee te nemen, zodat je je lens druppelvrij kunt houden.
 

Deel je (on)weerfoto’s
 

Een geslaagde weerfoto gemaakt? Dan wil je die ongetwijfeld ook met een publiek delen. Zet je beeld dus gerust op Instagram of andere sociale media. Maar wist je dat je weerfoto kans maakt om vertoond te worden in het weerbericht op tv-zender één als je hem tagt met #vrtweer? We verzamelden enkele tips van weerman Frank Deboosere himself om je kansen hiervoor te vergroten.

Zin gekregen om een onweer te fotograferen? Neem dan zeker eerst een kijkje in onze webshop of kom eens langs in onze winkel in Antwerpen voor de nodige accessoires voor je camera.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: weerfotografie, onweer foto, bliksem fotograferen, regenhoes camera, lucht fotograferen

Categorie: Tips & tricks