vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
onweer

Donders en bliksem! Onze tips voor geslaagde weerfotografie

Wanneer de regen met geweld tegen de ramen striemt en bliksemflitsen de hemel verlichten, blijft de gemiddelde mens het liefst lekker binnen. De gemiddelde fotograaf, daarentegen, ziet meteen heel wat mogelijkheden om prachtige beelden te maken. Voel jij het ook kriebelen wanneer je een dramatische bliksemschicht tegen de paarse lucht spot, maar heb je geen idee hoe weerfotografie nu eigenlijk in z’n werk gaat? Dan hebben wij enkele tips voor jou!

Bliksemschichten in al hun glorie fotograferen


Bliksemschichten fotograferen is een vak apart. Er is uiteraard heel wat toeval mee gemoeid – je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn – maar een goede voorbereiding is ook cruciaal. Zorg bijvoorbeeld voor een mooie achtergrond. Een bliksemschicht die contrasteert met de lucht levert prachtige plaatjes op, maar het resultaat wordt nóg sterker als je een deel van de omgeving opneemt – denk aan een eenzame boom, een gebouw of een weg. Begin dus op tijd met je compositie, zodat je klaarstaat wanneer het onweer écht in volle hevigheid losbarst, maar neem geen onnodige risico’s. Je eigen veiligheid primeert nog altijd boven een prachtige foto.


Witbalans en lichtgevoeligheid


Voor weerfotografie spelen witbalans en lichtgevoeligheid een grote rol. Door de witbalans van je digitale camera op ‘tungsten’ in te stellen, krijg je bijvoorbeeld een blauwe gloed die mooi past bij helle bliksemschichten en een dreigende hemel. Daarnaast moet je over je ISO-waarde waken. Een lage waarde (zoals 100 of 200, afhankelijk van het toestel dat je gebruikt), levert namelijk minder ‘ruis’ op. Zo zijn de donkere vlakken op je onweerfoto ook écht donker.


Bescherm je materiaal


Je waagt je wellicht niet in een stevige stortbui zonder een regenjas, maar je fototoestel verdient ook de nodige bescherming, in de vorm van een regenhoes. Verder is het voor weerfotografie altijd een goed idee om een paar microvezeldoeken mee te nemen, zodat je je lens druppelvrij kunt houden.

Op zoek naar accessoires voor weerfotografie? Neem een kijkje in onze webshop of kom eens langs in onze winkel in Antwerpen.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: weerfotografie, onweer, bliksem

Categorie: Tips & tricks