vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
digitale ruis

Digitale ruis vermijden: 5 tips

Als fotograaf wil je je onderwerp uiteraard zo natuurgetrouw mogelijk capteren, maar soms krijg je ongewild te maken met digitale ruis: afwijkingen in de vorm van gekleurde extra pixels die je foto volledig kunnen verpesten. Hoe ontstaat digitale ruis precies en hoe kun je het fenomeen vermijden? Je ontdekt het in dit artikel.

De oorzaak van digitale ruis
 

Digitale ruis ontstaat in de sensor van je camera, wanneer het invallende licht wordt omgezet naar een beeldsignaal. Licht bestaat namelijk uit verschillende lichtdeeltjes of fotonen en die vallen (net als regendruppels) allemaal op een ander moment op de pixels waaruit je sensor is opgebouwd. Onder bepaalde omstandigheden (bv. bij weinig licht of als de temperatuur in je sensor erg hoog is, …) ontstaan er kleine afwijkingen in het beeld. In sommige gevallen is de signaal-ruisverhouding zo ernstig verstoord dat je beeldkwaliteit eronder lijdt.
 

Digitale ruis vermijden
 

Er bestaan verschillende methodes om digitale ruis te voorkomen of weg te werken:
 

1. Kies een grote sensor
 

Een grote sensor met niet al te veel pixels is in principe de beste combinatie om digitale ruis te vermijden. Let ook op het merk van de camera (en dus de sensor). Sommige leveren stelselmatig betere resultaten op dan andere.
 

2. Kies een lichtsterk objectief
 

Met een lichtsterk objectief van bijvoorbeeld f/2.8 over het volledige zoombereik kun je heel wat ruisproblemen vermijden.
 

3. Gebruik ruisonderdrukking voor lange belichtingstijden
 

Tal van camera’s zijn uitgerust met de functie ‘ruisondersdrukking voor lange belichtingstijden’ (Long Exposure NR). Als je die inschakelt, maakt de camera na de opname nog een tweede opname met exact dezelfde instellingen, maar dan zonder de sluiter te openen. De digitale ruis van deze zwart-opname wordt afgetrokken van je oorspronkelijke beeld, zodat er geen ruis meer overblijft.
 

4. Gebruik flitslicht
 

Een flitslicht is niet in alle omstandigheden bruikbaar, maar zeker binnenshuis kan het een uitkomst bieden om digitale ruis te vermijden.
 

5. Stabiliseer je beeld met een statief
 

Ook een statief is een handig hulpmiddel in de strijd tegen ruis. Heb je er geen bij de hand? Geen probleem. Gebruik dan de beeldstabilisatiefunctie van je camera of lens. Zo kun je met lagere sluitertijden en een lagere gevoeligheid werken.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: digitale ruisdigitale ruis vermijden, digitale ruis voorkomen, digitale ruis fotografie

Categorie: Tips & Tricks