Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
kinderfotografie

Kinderfotografie: zó ga je te werk

Een vakantie, een communiefeest of een gezellige avond met het gezin … Als je kinderen hebt, wil je ze bij tal van gelegenheden fotograferen. Zo kun je later leuke en dierbare herinneringen ophalen. Maar kinderfotografie is een vak apart, waarbij je op de juiste manier te werk moet gaan. Wij zetten voor jou de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje. Lees snel verder!

1. Vermijd bewegingsonscherpte
 

Voor kinderfotografie heb je het juiste materiaal nodig. Op een feestje kan een polaroid bijvoorbeeld heel leuk zijn. Maar als je het wat professioneler wilt aanpakken, kies je maar beter een camera waarbij je zelf de sluitertijd kunt instellen. Kinderen staan immers geen moment stil en dus loop je al snel het risico op bewegingsonscherpte. Om dat te vermijden, houd je de sluitertijd het best zo kort mogelijk – uiteraard in functie van het beschikbare licht.

Kun je op jouw camera de sluitertijd niet handmatig instellen? Check dan of je een speciale stand voor bewegende onderwerpen hebt.

 

2. Kies een lichtsterke lens
 

Met een lichtsterke lens kun je makkelijk onscherpe achtergronden creëren. Dat is ideaal om het kinderportret beter te laten uitkomen. Zo focus je op de emoties van het kind, niet op de omgeving. Tip: zorg dat de ogen altijd duidelijk in beeld komen.
 

3. Gebruik zacht licht
 

Voor kinderportretten geeft zacht licht het beste effect. Op locatie kun je daarnaar op zoek gaan, in de studio gebruik je het best indirect flitslicht. Let ook op de schaduwen: waak erover dat die niet te hard zijn en dat ze je compositie niet verstoren.
 

4. Houd voldoende afstand
 

Vermijd om te dicht bij de kinderen te komen. Zo maak je spontane foto’s die mooier en leuker zijn. Kom je te dichtbij, dan merken de kinderen al snel dat er een foto van hen genomen wordt. Daarom is het aangewezen om een objectief met een groot zoombereik te gebruiken.
 

5. Wacht het juiste moment af
 

Ook de positie ten opzichte van de kinderen is belangrijk. Je leert na verloop van tijd om een foto te maken op het moment dat de beweging bevriest. Als iemand bijvoorbeeld springt, neem je de foto op het hoogste punt. Als het kind speelt of loopt, neem je de foto wanneer hij draait of keert. Op dat moment vertraagt de beweging en is de kans op scherpe beelden het grootst. Dikwijls maak je honderd foto’s, waarvan er één perfect is.
 

6. Wees bij kinderfotografie zuinig met instructies
 

Volledig spontane foto’s zijn natuurlijk het leukst, maar soms kun je niet anders dan je kinderen te laten poseren. Probeer in dat geval niet als een drilsergeant instructies op te dreunen, maar geef je kind op een speelse manier een minimum aan aanwijzingen. Soms kan het ook nuttig zijn om een tweede persoon in te schakelen: die kan dan met het kind praten, terwijl jij ongemerkt afdrukt.


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: foto’s kinderen, foto’s maken kind, foto’s maken van kind, foto’s maken van kinderen tips, hoe foto’s maken van kinderen, kinderen fotograferen

Categorie: Tips & Tricks