vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
emoties fotograferen

Emoties vastleggen op foto: 4 nuttige tips

Elke geslaagde foto vertelt een eigen verhaal. Fotografeer je mensen, dan wil je graag hun emoties overbrengen op de toeschouwer. Maar een geforceerde glimlach of onnatuurlijke blik valt onmiddellijk op. Ontdek onze tips om als fotograaf oprechte emoties te capteren.

Het belang van emoties in de fotografie


In heel wat fotografische genres zijn emoties cruciaal. Denk maar aan portrettentrouwreportages of concertfoto’s. Daarbij is het je ultieme doel om bij de kijker een gevoel over te brengen alsof hij zelf oog in oog staat met de geportretteerde. Blijdschap, verdriet, woede, verliefdheid, … Bij een geslaagde foto spatten deze emoties als het ware van het beeld. Om dat te bereiken bestaan er enkele technieken die je als goede fotograaf onder de knie moet krijgen.


1.     Leer observeren, ook zonder camera


Een goede fotograaf is iemand die, los van alle technische kennis, een ‘oog’ heeft voor interessante sferen en pakkende beelden. Daarbij is het ook belangrijk om in je omgeving snel verschillende emoties te herkennen. Leer je emoties ‘spotten’ in het dagelijkse leven, dan leg je ze ook sneller vast op beeld als je aan het fotograferen bent.


2.     Registreer spontane emoties


Een wielrenner die triomfeert als hij over de meet rijdt, een angstig kind op de eerste schooldag, … Zulke emoties kun je niet ensceneren. In heel wat gevallen komt het erop aan om nét op het juiste moment af te drukken. Vaak krijg je geen herkansing: spontane emoties pakken veel beter op beeld, dan wanneer je iemand vraagt om een pose of een handeling nog eens te herhalen. Een scherpe blik, timing, oefening (en soms wat geluk) zijn hierbij de sleutel.


3.     Besteed aandacht aan de juiste pose


Tijdens een fotosessie verloopt alles wat minder spontaan. Het komt er dan vooral op aan om bij de mensen die je portretteert de juiste emoties op te wekken. Je kunt al veel bereiken door je modellen een bepaalde pose te laten aannemen. Blijf terwijl je hen fotografeert ook met hen praten om op die manier reacties uit te lokken.


4.     Kies voor close-ups


Emoties lees je het best af van het gezicht van je model. Door close-ups te nemen is het makkelijker om een bepaalde sprekende blik vast te leggen. Met de juiste belichting en kadrering kun je de emoties vaak nog versterken.


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: emoties

Categorie: Tips & tricks