Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
het oog van de fotograaf

Kijken met het oog van een fotograaf: kun je dat leren? 

“Hoe doen ze het toch?”, vraag je je misschien af als je het werk van bekende en getalenteerde fotografen bekijkt. Oké, ze hebben natuurlijk de techniek perfect in de vingers, maar daarnaast is er nog iets ongrijpbaars dat we als ‘het oog van de fotograaf’ kunnen omschrijven. 

Een kwestie van anders kijken
 

Kunstenaars kijken op een andere manier naar de wereld, wordt weleens gezegd. Maar het klopt ook écht dat zij dingen opmerken die minder artistiek aangelegde mensen over het hoofd zien. Een markant detail, een specifieke invalshoek, een subtiele gelijkenis … Daar kunnen ze mee aan de slag in hun artistiek werk. 

Dat ‘creatieve oog’ geldt zowel voor schilders als tekenaars, maar bijvoorbeeld ook voor schrijvers of comedians. Uiteraard kun je er als fotograaf evengoed je voordeel mee doen. Ten slotte is ‘anders kijken’ cruciaal voor de keuze van je onderwerp, maar ook voor je compositie, contrasten, … 
 

De verschillen tussen artiesten en amateurs
 

Als je een professionele kunstfotograaf en iemand zonder veel artistieke ervaring een camera in handen geeft en in dezelfde omgeving loslaat, zul je merken dat zij beiden anders te werk gaan. 

Zo neemt de professionele fotograaf ruim zijn tijd om de omgeving te onderzoeken en na te gaan wat mogelijke interessante standpunten zijn. Zelden kiest hij de meest voor de hand liggende invalshoek. Ook besteedt een professionele fotograaf meer tijd aan de opname zelf om zich ervan te verzekeren dat de kadrering en de scherptediepte optimaal zijn. 

‘Amateurs’ daarentegen gaan vrij snel recht op hun doel af en brengen hun onderwerp meestal in zijn geheel in beeld. Nog opvallend: een professionele fotograaf neemt meer foto’s dan een amateur, zodat hij thuis de ultieme beelden kan selecteren. In het algemeen kun je dus stellen dat een prof meer zorg besteedt aan zijn foto’s zodat hij zijn artistieke visie optimaal kan overbrengen. Een amateur is in de regel veel sneller tevreden. 


Train je ‘oog van de fotograaf’
 

De hamvraag is uiteraard hoe jij je oog van de fotograaf kunt ontwikkelen. Enerzijds speelt talent en aanleg een rol, maar daarnaast kun je dit ook al doende trainen. Veel foto’s nemen en volop experimenteren is dus de boodschap! 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  artistieke visie, kunstfotograaf, talent fotografie

Categorie: Tips & Tricks