vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
vogels fotograferen

Vogels fotograferen: een haalbare kaart met deze tips

Elke natuurliefhebber wil vroeg of laat weleens vogels fotograferen. Vogels zijn dan ook prachtige dieren die visueel heel wat te bieden hebben en dus bijzonder mooie beelden kunnen opleveren. Maar vergis je niet: vogelfotografie is erg uitdagend. We vertellen je graag hoe je dit het best aanpakt. 

1. Maak het jezelf niet te moeilijk
 

Als je pas begint met vogelfotografie, is het aangewezen om als onderwerp te kiezen voor wat grotere (water)vogels, zoals eenden, zwanen of ganzen. Die kun je namelijk vrij makkelijk benaderen en in beeld brengen. Uiteraard is het leuk om exotische of zeldzame vogels op de gevoelige plaat vast te leggen, maar om snel een leuk resultaat te hebben, is het beter om het dichter bij huis te zoeken. 

 

2. Gebruik een telelens
 

Voor natuurfotografie – en zeker voor vogelfotografie – is een degelijke telelens met een brandpuntafstand vanaf 300 millimeter onmisbaar. Zo kun je vogels in beeld brengen die hoog in een boom zitten of wat verderop in een veld. Met een telelens hoef je je onderwerp niet zo dicht te benaderen en is de kans kleiner dat je de vogel doet opschrikken. Tip: als je een telelens gebruikt, is een statief geen overbodige luxe. Voor vogelfotografie is een monopod (een snel en wendbaar eenpootstatief) ideaal. 


3. Vogels in rust of in vlucht fotograferen?
 

Als je een zittende vogel fotografeert, kun je gerust een iets langere sluitertijd gebruiken, maar bij vogels in vlucht is een zeer korte sluitertijd van bijvoorbeeld 1/500ste of 1/1.000ste nodig om hun beweging te ‘bevriezen’. Vliegen de vogels heel dichtbij, dan moet je een nog korte sluitertijd instellen. Verder is het aangewezen om dan een snelle autofocus te gebruiken. Ook continu-opnames (burstmodus) maken je het leven als vogelfotograaf heel wat makkelijker. 
 

4. Vergeet de basisregels niet 
 

Fotografie is natuurlijk zoveel meer dan enkel je onderwerp scherp in beeld krijgen. Ook bij vogelfotografie is bijvoorbeeld de achtergrond van je beeld van belang, net als de kadrering en de compositie. Tip: probeer eens wat ongewone standpunten uit. Zo kun je een vogelportret de allure van een staatsieportret geven door vanuit kikkerperspectief te fotograferen. 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: vliegende vogels fotograferen, vogels fotograferen, natuurfotografie, vogelfotografie 

Categorie: Tips & Tricks