vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
veldkijker kopen

Een veldkijker kopen: hierop moet je letten!

Hou jij ervan om de natuur in te trekken om vogels of andere dieren te observeren? Dan is een veldkijker onontbeerlijk. Heb je die nog niet? Dan vertellen we je graag waarop je moet letten als je er een wil kopen. 

Wat is een veldkijker? 
 

Een veldkijker wordt ook wel een observatiekijker, field scope of spotting scope genoemd. Het is een instrument dat voornamelijk gebruikt wordt om dieren in hun habitat te observeren. In vergelijking met een verrekijker heeft een veldkijker een veel grotere vergrotingsfactor. Bovendien zijn veldkijkers monoculair, wat betekent dat je er maar met één oog doorheen kunt kijken. 

Veldkijkers worden vooral gebruikt door vogelspotters, maar bijvoorbeeld ook door gewone natuurliefhebbers, boswachters of jagers. 

 

3 cruciale criteria als je een veldkijker koopt 
 

Uiteraard ga je voor de aanschaf van een veldkijker niet over één nacht ijs. Deze elementen spelen een rol bij je beoordeling: 

​1. De vergrotingsfactor 


Hoe hoger de vergrotingsfactor, hoe dichterbij het onderwerp waar je naar kijkt lijkt. Veel veldkijkers worden geleverd met een zoomoculair, waarmee je de vergrotingsfactor van de kijker traploos kunt aanpassen. Met zo’n zoomoculair kun je snel en makkelijk van vergrotingsfactor wisselen als je meerdere dieren tegelijk in het vizier hebt. 

Is de kijker niet voorzien van een zoomoculair, dat is het oculair meestal wel vervangbaar, zodat je ook een ander oculair naar keuze kunt gebruiken. 

Belangrijk om te weten is verder dat het beeld stabiliteit verliest naarmate de vergrotingsfactor stijgt. Bij een sterke vergroting kan het dan ook aangewezen zijn om een statief te gebruiken. 

2. Het gezichtsveld 
 

Onder de term ‘gezichtsveld’ verstaan we de terreinbreedte die je kunt zien op één kilometer afstand. Hoe groter dit gezichtsveld, hoe rustiger het beeld en hoe makkelijker het is om een bewegend onderwerp te volgen.  


3. Het formaat
 

Bij een veldkijker geldt de regel: hoe groter, hoe beter. Een groot exemplaar heeft namelijk een grotere lens die meer licht opvangt. Dat is cruciaal voor de helderheid van je beeld. Gelukkig is ‘groot’ bij veldkijkers niet automatisch synoniem met zwaar. Er bestaan verrassend lichte modellen. 

Ben je op zoek naar een veldkijker? In onze webshop vind je modellen van topkwaliteit, van merken zoals Nikon, Vanguard en Leica. Ontdek ons aanbod

Wil je graag meer informatie? Neem gerust contact op of kom eens langs in onze winkel in Antwerpen. 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  observatiekijker kopen, field scope kopen, spotting scope kopen , veldkijker kopen, veldkijker

Categorie: Tips & Tricks