Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
HDR fotografie

HDR-fotografie: zo haal je er het maximum uit!

Zelfs wie enkel foto’s maakt met zijn smartphone is de letters HDR hoogstwaarschijnlijk al tegengekomen. HDR staat voor High Dynamic Range en biedt je de mogelijkheid om surrealistische foto’s met een hoog dynamisch bereik te maken. Ontdek in dit artikel hoe je je creativiteit de vrije loop laat met deze fotografische techniek!

Wat is HDR-fotografie precies?
 

Bij HDR-fotografie worden er meerdere beelden met verschillende instellingen en een verschillende belichting samengevoegd tot één foto. Dat zorgt voor een bevreemdend effect omdat je met het menselijk oog de werkelijkheid nooit zó scherp kunt zien. HDR-foto’s lijken dan ook wat op stills uit een animatiefilm. Wil je een beeld van een bos zoals dat waar Shrek woont? Dan kun je aan de slag met 3D-software óf je kunt een HDR-foto maken.
 

Zelf HDR-foto’s maken
 

Uiteraard kun je met behulp van een statief handmatig een aantal verschillende foto’s van hetzelfde onderwerp maken en die dan achteraf samenvoegen met beeldbewerkingssoftware. Maar dat is de omslachtige methode. Heel wat camera’s (én smartphones) hebben namelijk ingebouwde HDR-functionaliteiten, waarmee je met één druk op de ontspanknop een reeks gelijkaardige foto’s vastlegt, waaruit je dan kunt kiezen. Handig!
 

Je onderwerp kiezen
 

Weet wel dat niet elk genre zich even goed leent tot HDR-fotografie. Met bewegende onderwerpen kun je bijvoorbeeld weinig tot niets aanvangen. Wel kun je bijzonder fraaie stillevens, landschappen of gebouwen vastleggen.
 

Foto’s samenvoegen met HDR-software
 

Heb je een vijftal gelijkaardige foto’s met een verschillende belichting? Prima, dan kun je aan de slag om ze samen te voegen. Een geschikt programma daarvoor is bijvoorbeeld Photomatix, al bestaat er nog tal van andere geschikte software.

De meeste gespecialiseerde programma’s zullen het HR-beeld automatisch samenstellen, al kun je wel nog een en ander aanpassen qua kleuren en accenten. Zó makkelijk? Ja, inderdaad. Dat geeft je dus volop de vrijheid om te experimenteren met onderwerpen, perspectieven en verschillende belichtingen.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: HDR software, HDR foto, HDR foto iPhone, HDR modus

Categorie: Tips & Tricks