vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
architectuurfotografie

Architectuurfotografie: zo krijg je de beste resultaten

Londen, Berlijn, Parijs, … Voor liefhebbers van architectuur is het in heel wat grote steden genieten geblazen. Maar hoe leg je al die prachtige gebouwen het best vast op de gevoelige plaat? Ontdek onze tips voor geslaagde architectuurfotografie.

1.     Kies je moment


De gebouwen die je wil fotograferen veranderen niet zo snel, maar de licht- en weersomstandigheden wel. Heb je de mogelijkheid, wacht dan tot zonsopgang of zonsondergang. Het licht is dan een stuk zachter dan overdag. Tip: fotografeer je moderne, strakke gebouwen? Gebruik dan de weerspiegeling van de zon om een warm contrast te creëren.

Ook ná zonsondergang kun je trouwens interessante architectuurfoto’s maken. De lucht krijgt dan langzaam een donkerblauwe kleur, die je prima kunt combineren met neonreclame en andere stadsverlichting. Uiteraard heb je dan wel een langere sluitertijd nodig.


2.     Onmisbaar: een groothoeklens


Voor architectuurfotografie is een groothoeklens een absolute must. Heb je die niet, dan wordt het knap lastig om gebouwen in hun volle glorie in beeld te brengen. Een groothoeklens heeft een korte brandpuntsafstand, waardoor het mogelijk is om omvangrijke onderwerpen te fotograferen. Bij kleindbeeldformaat spreekt men van groothoek bij brandpuntsafstanden korter dan 35 mm.

Wil je liever een interessant detail van een gebouw belichten? Dan is een telelens perfect geschikt.


3.     Test een alternatief perspectief uit


Je hoeft een gebouw niet per se vanaf de grond te fotograferen. Experimenteer eens met een gezichtpunt dat hoger ligt. Ook een vreemde hoek of een gekanteld beeld kan een interessant resultaat opleveren.


4.     Let op je compositie


Bij fotografie is de compositie altijd belangrijk, maar voor architectuurfotografie geldt dat des te meer. Creëer diepte, leid de blik van je toeschouwer en benadruk het karakater van het gebouw. Betrek desgewenst ook de omgeving in je compositie.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: architectuur

Categorie: Tips & tricks