Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
Zo neem je de mooiste foto's tijdens het ‘gouden uur’

Zo neem je de mooiste foto's tijdens het ‘gouden uur’

Ken je het golden hour of ‘gouden uur’? Dat is het moment, aan het einde van de dag, vlak voordat de zon aan de horizon verdwijnt en ze een gouden gloed over de omgeving werpt. Voor fotografen is dat het ideale tijdstip om schitterende, haast magische foto’s te maken, vol gouden tinten. Met de tips uit dit artikel kan ook jij aan de slag.

Het geheim van het gouden uur

Ervaren fotografen weten dat het begin, maar ook het einde van de dag uitstekende momenten zijn om foto’s te maken. Het licht is dan immers heel mooi en creëert een sfeer die je met kunstlicht onmogelijk kunt nabootsen.

Lees ook: De magie van foto’s bij zonsopgang en zonsondergang

 

4 gouden tips

 

1.     Wees op tijd

Allereerst moet je natuurlijk zorgen dat je op het juiste moment klaarstaat om te fotograferen. Het ‘gouden uurtje’ duurt in realiteit immers geen uur, maar vaak slechts een paar minuten en voor je het weet, ben je te laat.

Op de site van het KMI lees je wanneer de zon precies op- en ondergaat. Ook heel handig is de site en (betalende) app van ‘The Photographer’s Ephemeris’.

 

2.     Ga op voorhand op verkenning

Op het juiste moment ter plekke zijn is mooi, maar je moet ook goed weten wat je precies gaat fotograferen. Daarom is het aangewezen om de locatie op voorhand al eens te verkennen, of om een plek te kiezen die je goed kent.

 

3.     Stel de kleurtemperatuur correct in

Om de warme kleuren van het gouden uur goed tot hun recht te laten komen, kun je bij de witbalans van je camera een hogere Kelvin-waarde instellen. Als je fotografeert in RAW-formaat, kun je altijd nadien nog een en ander bijsturen.

 

4.     Verzorg de belichting van je foto

Houd je histogram goed in de gaten voor een correcte belichting van je beeld. Tip: door je spotmeter op de schaduwen te richten en met één stop onder te lichten, krijg je een mooie doortekening in de lichte delen. Toch onder- of overbelicht? Geen paniek, als je in RAW fotografeert, kun je dit achteraf nog corrigeren.


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags:  golden hour, gouden uur fotograferen tips, foto zonsondergang

Categorie: Tips & Tricks